Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата свали „папската тайна“ за сексуални посегателства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Католическите свещеници вече няма да могат да се оправдават с папската тайна при случаите на сексуални посегателства, след като папа Франциск промени правилата, предаде АФП.

Новите му инструкции визират два члена в закон на Ватикана, които се отнасят за случаите на сексуални посегателства, като се посочва, че „папската тайна не се прилага при обвинения, процеси и решения“ при такива нарушения.

Така папа Франциск направи още една стъпка в борбата срещу сексуалните издевателства в Католическата църква, отбелязва "Франс прес".

Промените обхващат практиките, които се прилагат от известно време в някои страни, включително информиране на цивилните власти за подозрения за сексуално издевателство, където това се изисква от закона. Освен това не забраняват налагането на задължение за мълчание на онези, които съобщават за сексуални издевателства или твърдят, че са станали жертва на такива.

Вдигането на папската тайна върху този род случаи беше ключово изискване, отправено от църковните лидери на срещата на върха във Ватикана през февруари, посветена на сексуалните престъпления.

Франциск освен това повиши от 14 на 18 години възрастта, под която Католическата църква смята порнографските снимки за детска порнография, съобщи "Асошиейтед прес".

Новите разпоредби бяха публикувани днес, когато папата навършва 83 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна