Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кмет и протестиращи заедно срещу мръсния въздух в Благоевград

| обновено на 19.12.19 в 15:49
Снимка: Кети Тренчева, БНР

Протестиращите за чист въздух в Благоевград и кметът на областния център Румен Томов се обединиха в битката срещу замърсяването.

Стотици се включиха в мирното шествие срещу хроничното замърсяване на града, като носеха маски и аспиратори.

Протестиращите декларираха, че не вярват на контролните институции и настояха общината да вземе мерки най-вече срещу дейността на ТЕЦ „Рубин“, който според тях, освен растителни отпадъци, изгаря и текстилни.

Кметът на Благоевград Румен Томов заяви, че е заедно с хората и пое конкретни ангажименти.

Кметът на Благоевград Румен Томов заяви, че е заедно с хората и пое конкретни ангажименти:

"Януари и февруари съм договорил да дойдат две мобилни станции, собственост на общината. Едната станция ще бъде пред ТЕЦ "Рубин" - няма вариант, когато хората са единни и си отстояват интересите, някой да ги натиска отгоре, определен производител да има чадър. Ако ние сложим тези станции, които аз обещавам, че ще дойдат януари, февруари“.

“Трябва поне сега за празниците да дишаме чист въздух, г-н кмете. Затова се борим всички. Ние сме зад вас, бъдете сигурен, директно заставаме целият град зад вас", казаха протестиращи в отговор на заявката на кмета.

Томов заяви още, че съвместно с експерти и представители на Пътна полиция ще бъде направен анализ на автомобилния трафик в града.

Все още няма глоби

До момента Общината не е наложила нито една глоба за изгаряне на опасни отпадъци, твърдят протестиращите. 

Жителите на областния център, които се организираха в социалните мрежи, настояват институциите да приложат цялата строгост на  закона и правомощията си спрямо замърсителите.

Те определят мерките на Регионалната инспекция по околна среда като неадекватни и настояват за поставяне на филтри и устройства за улавяне на пари на най-големите замърсители.

Основен проблем в Благоевград е и транспортната натовареност,  струпването на автомобили в централната част на града, както и липсата на  паркинги.

След шествие протестиращите пристигнаха пред общината, където разговаряха с кмета Румен Томов





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна