Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има ресурс за добра киберсигурност, но не го управлява пълноценно

България има достатъчен ресурс, за да поддържа добро ниво на киберсигурност, но не го управлява пълноценно. Това е изводът на Международната академия за обучение по киберразследвания след проучване сред гражданите, бизнеса и администрацията.

Анализът на резултатите от допитването показва ниско ниво на криптиране на данните сред бизнеса и държавната администрация, както и провеждането на редовни тестове за уязвимост при кибератака, каза експертът по киберсигурност Борислав Сестримски:

"Нямат познанията, нямат възможностите да управляват информационните си ресурси по начин, който да повиши и киберсигурността".

Когато става въпрос за киберсигурност, много от организациите се затрудняват да посочат бизнес целите си в тази посока, допълни Сестримски. Затова целта на проекта е гражданите да участват активно в специално създадена онлайн платформа, като отговарят на въпроси относно тяхната информационна сигурност.

След това данните се анализират от експерти, които дават препоръки за подобряване на киберсигурността на фирмата, организацията или частните лица, уточни председателят на Международната академия за обучение по киберразследвания Албена Спасова:

"Да стъпим върху това изследване и да създадем една интерактивна гражданска платформа, на която всеки един гражданин и фирма да проверят какво е нивото на тяхната защита, да могат да го направят".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна