Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 15-21 декември 2019

Алекс Чикон плава към Антартктида
Снимка: Личен архив

ФРИРАЙД

Мъгла и неподходящи снежни условия наложиха отлагане на състезанието 3 звезди по фрирайд в Убайе, Франция. Представителката на българския фрирайд отбор Симона Камберова и още над 100 карачи от цял свят очакват да разберат за кога се отлага стартът. Това състезание ще бъде първо за сезона за отбора ни в този спорт. 


СКИ-АЛПИНИЗЪМ


В Осуа, Франция, се проведе първият кръг от Световната купа по ски-алпинизъм. Участваха над 150 състезатели от 20 страни, сред които и българският шампион Никола Калистрин. Той зае 56-о място (с време 1:53:21) в индивидуалната дисциплина по трасе с обща денивелация 1600 м, с три изкачвания. На старта е валяло дъжд, а по високото е имало сняг и ветрове, което е наложило съкращаване на маршрута с около 200 м. Победител е Робърт Антониоли - Италия, с време 1:27:15. Днес беше надпреварата в дисциплината "спринт".

"На спринта, по време на изкачването вървях много добре, може би щях да вляза в първите 35, но по време на спускането паднах и загубих 8 секунди, което е пагубно за спринта. 52-ро място, но сега поне знам какво ми е нивото и върху какво да работя за следващите състезания" - каза пред БНР Калистрин.


ВИСОКИ ВЪРХОВЕ

Руснакът с полско гражданство Денис Урубко, канадецът Дон Боуи и мис Финландия 2013 Лота Хинца напредват в своя трекинг до Базовия лагер на Броуд Пик. След опита за зимно изкачване на този осемхилядник Урубко ще направи опит и на К2.
===

Италианецът Симоне Моро и Тамара Лунгер, които прекараха месец в хипобарна камера в Италия, вече са в Пакистан. Двамата отнесоха много критики заради изкуствената аклиматизация, която отговаря на достигнати 6500 м височина. Двойката ще направи опит за първи в историята зимен траверс между два осемхилядника - Гашербрум 1 и Гашербрум 2.
===

Германецът Йост Кобуш изкачи четвъртия си шестхилядник (Айлънд Пик) в процеса на аклиматизация за зимно соло изкачване на Еверест. 27-годишният Кобуш започва експедицията си до най-високия връх на планетата утре, като има намерение да направи опит за изкачване без допълнителен кислород, сам, по Западното ребро на Еверест.

ЕКСПЕДИЦИЯТА НА ЧИКОН

От екипа на Алекс Чикон съобщават за тежки условия в протока "Дрейк" - най-широкият проток на земята, намиращ се между Южна Америка (на север) и Антарктида (на юг), известен с честите бури. Тази седмица експедицията отплава с кораб от Фолклендските острови, откъдето ще се отправи в търсене на девствени върхове в Антарктида. След това испанците заминават за шестхилядника Ама Даблам (6812 м) в Непал.

Тази седмица стана ясно, че за Ама Даблам към тях ще се присъедини легендата на испанския алпинизъм Ramón Portilla, за когото това ще бъде втори опит да изкачи сочения за един от най-красивите върхове на планетата. В същото време, други двама от екипа на Чикон - Félix Criado и Íñigo Gutiérrez, преминаха през България и вече са в Турция по дългия си път по суша до Непал.

Изкачването на Ама Даблам ще бъде част от аклиматизацията за зимно изкачване на Еверест, в което ще се включат също Oscar Cardo и Jonatan García.

Така екипът на Чикон наброява общо 10 испанци и трима непалци. Срещата на всички е на 9 януари в Непал.

ОТЛИЧИЕ ЗА НАТАЛИ ПЕТРОВА

С указ на полския президент Анджей Дуда един от създателите и директор на "Банско филм фест" Натали Петрова бе наградена с най-високото държавно отличие на Полша - златен кръст. То беше връчено от полския посланик Мачей Шимански на церемония в посолството в София. Оказаната чест е за заслугите на Натали Петрова в многогодишното разпространение на полската планинарска и оutdoor - култура чрез филми, гости, изложби и книги.

ГИДОВНИКЪТ НА ВРАЦА Е ГОТОВ

В София тази седмица беше представен новият катерачен гидовник на Враца. В него са включени всичките близо 600 маршрута. Това е второ, допълнено издание, на български и английски език, изготвено от алпиниста Николай Петков.


СПОРТНО КАТЕРЕНЕ


Спортното катерене е включено в програмата на Младежките олимпийски игри, които ще се проведат през 2022 г. в Дакар, Сенегал – стана ясно тази седмица. Този път катеренето ще бъде представено от дисциплината "боулдър", а участниците ще са 12 младежи и девойки на възраст до 18 години.

СЪРФ


Състезанията по сърф от Олимпийските игри в Париж през 2024 г. ще се проведат на 16000 км от френската столица - в Теахупо, Таити,  част от Френска Полинезия.

„Таити е изключителна дестинация, с най-добрите условия за атлетите и състезанията" - се посочва в изявление на президента на Международната сърф асоциация (ISA) Фернандо Агере.

С огромните си вълни Теахупо е любимо място за сърфистите от цял свят и се очакват наистина зрелищни карания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна