Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция не може да се справи с нова мигрантска вълна от Сирия

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция не може да се справи сама с новата бежанска вълна от Сирия, заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган и добави, че ако насилието в сирийската провинция Идлиб не спре, европейските страни ще усетят последиците от такъв наплив на хора, предаде Ройтерс.

По думите му 80 000 жители на сирийската провинция Идлиб бягат към турската граница заради боевете между сирийските правителствени войски и бунтовници.

Офанзивата на сирийската армия в Идлиб се поддържа от руска авиация.

Ердоган заяви, че още утре изпраща правителствена делегация в Москва, за да съгласува мерки за стабилизиране на ситуацията в северозападна Сирия.

Повече от 200 души са загинали при боевете в северозападна Сирия през последните 4 дни, съобщава Франс прес.

Загиналите са главно войници от правителствената армия и бунтовници, но и над 40 цивилни.  Армията е завзела 25 села и градчета в околностите на големия град Маарат ал Нуман.

Десетки хиляди местни жители бягат към турската граница. Медиите в Дамаск твърдят, че армията е блокирала от три страни един от турските военни постове, поставени преди година, за да гарантират провалилото се споразумение за примирие.

Турските медии съобщават за активна подкрепа на руската авиация за сирийските войски. Според тях руснаците са бомбардирали Маарат ал Нуман  и няколко градчета наблизо. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени