Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай намалява някои от митата от 1-ви януари

Снимка: Уикипедия

Комисията за митнически тарифи на Държавния съвет на Китай обяви в понеделник, че временно ще "коригира" тарифите за внос на някои продукти, считано от 1-ви януари, с цел "разширяване на вноса" и "насърчаване на висококачественото развитие на търговията".

Комисията също така обвърза това свое решение с развитието на проекта "Едни пояс, едни път" и се аргументира, че това се основава на "духа" на решенията на Комунистическата партия.

От своя страна Министерство на финансите посочи, че повече от 850 продукта ще бъдат временно обмитявани с по-ниски ставки или изобщо няма да бъдат налагани тарифи, и че от 1-ви юли догодина ще бъдат добавени повече продукти към този списък.

През миналата седмица Пекин публикува списък с шест химикали, които ще бъдат освободени от тарифите, наложени на американски вносители.

Списъкът със стоки, които подлежат на по-ниски импортни тарифи включва от замразено свинско и авокадо до някои видове полупроводникова техника, като целта на Пекин изглежда е да засили вноса на фона на забавящата се икономика и търговска война със САЩ.

Промените в тарифите бяха направени с цел "увеличаване на вноса на продукти, които са изправени пред относителен вътрешен дефицит, или чужди специализирани стоки за ежедневна консумация", се казва в съобщение на уебсайта на министерството.

По-рано този месец Китай и САЩ предприеха мерки за охлаждане на търговска война, обявявайки постигането на "първа фаза" от по-всеобхватно двустранно споразумение, което ще доведе до намаляване на някои американските тарифи в замяна на повече китайски покупки на американски селскостопански продукти и други стоки.

Министерството на финансите посочи, че тарифната ставка за замразено свинско месо ще бъде намалена на 8% от настоящото мито за най-облагодетелствана нация от 12%, тъй като Китай се опитва да се справи с огромна пропаст в доставките, след като тежката болест по свинете доведе до силно намаляване на свинепроизводството в азиатската държава.

Избухването на африканска чума по свинете, което започна през август миналата година, причини намаляване почти наполовина свинската популация в Китай, показват официалните данни, изпращайки цените на свинско месо до рекордно високи нива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна