Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спаси Перник" - с шествие и молебен срещу безводието

Перночани ще посрещнат Рождество Христово на воден режим

Водният обем на язовир Студена продължава да намалява. На 18 декември той беше 4 073 000 куб.м. при капацитет 25 519 100 куб.м.
Снимка: БТА

Гражданско шествие и молебен за преодоляване на безводието в Перник организира Инициативният комитет „Спаси Перник”. Събитието ще се състои в неделя – от 12.30 часа.

Шествието ще тръгне от пред Съдебната палата, ще мине по улица „Търговска” до площад „Кракра”, където ще бъдат огласени исканията на гражданите.

Участниците в шествието ще бъдат облечени с жълти светлоотразителни  жилетки.

В 13.30 часа в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски” ще бъде отслужен молебен.

Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение, в сила е и нов по- строг воден режим, като водата се пуска и спира веднъж дневно.

И през празничните дни продължават аварийно строителните дейности. Вчера бе възстановен нарушения праг на Владайския канал, а днес ще бъде извършен оглед и преценка за изграждане на тръба над „гъбата“ от тиня за довеждане на водата до водното огледало на язовира.

До 27 декември трябва да бъдат извършени спешни аварийно - възстановителни работи при Клон 2 на водопровода в Перник с цел намаляване загубите от течове по трасето.

Всички планирани за изпълнение дейности са описани със срокове и отговорници в заповед на кмета Станислав Владимиров, която е допълнение към заповедта, с която бе обявено бедственото положение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени