Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск: Да не чакаме да са добри с нас, преди ние да направим добро

В коледното си послание светият отец призова за хармонично съвместно съществуване

| обновено на 25.12.19 в 14:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В традиционното си коледно послание "Урби ет орби" /"Към града и към света"/ папа Франциск отправи призив за хармонично съвместно съществуване. Главата на Римокатолическата църква защити мигрантите и призова за мир.

Папа Франциск призова света да остави светлината на Коледа да проникне в „тъмнината на човешките сърца“, която води до религиозно преследване, социална несправедливост, въоръжени конфликти и страх от мигранти.

В традиционното си коледно обедно послание "Урби ет орби" от централния балкон на базиликата "Св. Петър" папата заяви, че се моли народът на Венецуела да получи помощта, от която се нуждае.

За Франциск, избран през 2013 г., това е седмото честване на Рождество.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В снощното си послание към вярващите, по време на тържествената литургия в базиликата "Св. Петър", папа Франциск възхвали безкористната християнска щедрост и призова вярващите да правят добро, без да чакат първо да го получат от другите.

Пред хиляди поклонници папата каза: "Нека не чакаме нашите съседи да бъдат добри с нас, преди ние да им направим добро, да не чакаме църквата да стане съвършена, преди да я заобичаме, да не чакаме други да ни зачитат, преди ние да им служим". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В проповедта си светият отец подчерта, че да водиш живот, който е дар за другите, е "най-добрият начин да промениш света":

"Коледа ни напомня, че Бог продължава да обича всички ни, дори най-лошите от нас. За мен, за теб, за всеки от нас, той казва днес: "Аз ви обичам и винаги ще ви обичам, тъй като вие сте скъпоценни в моите очи". Бог не ви обича защото мислите и постъпвате по правилния начин. Той просто ви обича. Неговата любов е безусловна, не зависи от вас". Тази религиозна служба, посветена на раждането на Исус Христос, е сред най-важните церемонии в католическата църква. 

В дните до Нова година папата ще има обедни молитви, ще участва в бдение в новогодишната нощ и ще служи литургия на 1-ви януари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна