Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Надя Топалова: Във всяко нещо на сцената съм търсила зрънцето

Снимка: Кирчо Стоичков

„Играла съм и животни, и момчета, и момичета. Аз съм един щастлив човек. Във всяко нещо съм търсила зрънцето – когато детето гледа пиесата, да може да приобщи себе си в историята“. Това сподели в предаването „Хоризонт за вас“ актрисата Надя Топалова, известна с превъплъщенията си в редица герои в детски пиеси.

Надя Топалова започва с театъра още когато е на 8-9 години. Началото е поставено в Самодейния театър към Профсъюзния дом на културата, където още първите ѝ роли са в класически драматични произведения. Имало е възможност да стане балерина. Но въпреки че с балета са се разминали, актрисата признава, че това изкуство винаги ѝ е помагало по-късно в театъра.

„Днес децата са затрупани от информация и са оставени на улицата, защото родителите им са натоварени с ежедневието, че са оставили всичко на учителите, които също не могат да смогват“, споделя с тъга Надя Топалова.

Днес актрисата не ходи често на театър, но чете много книги, предимно политическа литература:

„Интригуват ме неща, с които не съм запозната. Любопитен ми е Оливър Стоун за неразказаната история на САЩ. Някои неща на Георги Йорданов – заседанията на тогавашното ръководство, едно към едно са описани. Това е времето, в което съм живяла активно, в което съм творила. Отделен е въпросът дали съм съгласна с това или не. Но получавам информация“.

Паметта за детския театър е съхранена в книгата на Надя Топалова „S.O.S. за паметта, детския театър, детската душевност и още нещо... много лично“.

Интервюто с Надя Топалова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна