Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на производствените цени в България през ноември

През ноември производствените цени в България нарастват слабо спрямо предходния месец при ускоряване на техния растеж и на годишна база, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за известно засилване на инфлационния натиск в страната в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повишава през ноември с 0,2% спрямо октомври, когато се понижи с 0,1 на сто. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - повишение с 1,7%, в преработващата промишленост - с 0,2% и при производството и разпределението на електрическа енергия - с 0,2 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през ноември с 2,8% след по-слаб растеж с 2,3% през октомври и след като в средата на годината (през юни) беше отчетно повишение с едва 0,9% (най-слаб растеж на цените на производител от ноември 2016-а година насам).

По-съществено увеличение с 9,5% спрямо година по-рано регистрират цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост те нарастват с 6,3%, а в преработващата промишленост - с 0,6 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се повишава през ноември с 0,3% на месечна база и с 4,0% на годишна база (спрямо ноември 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък остава непроменен спрямо октомври и нараства с 1,0% спрямо ноември 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителска инфлация през ноември с 0,5% на месечна база и рязко ускоряване на годишната инфлация до 3,0% от 2,4% през октомври.

Днешните данни за производствените цени са предпоставка за известно допълнително засилване на потребителската инфлация през следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна