Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водният режим в Перник може да бъде прекратен до месец

| обновено на 30.12.19 в 19:41

Водният режим в Перник може да бъде прекратен до месец, стана ясно след извънредна среща в Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще преведе на общината 30 милиона лева за справяне с кризата.

Правителството отпуска 30 милиона лева за решаване на водната криза в Перник в допълнение към вече отпуснатите 5 милиона

След като утре парите постъпят по сметката на община Перник, работата ще започне веднага, увери премиерът Бойко Борисов:

„Планът ми е даден от кмета – на 31-ви до 4 часа ще работят машините и бригадите, които са там, на другия ден  - на първи, ще продължат“.

Възможността водният режим да бъде прекратен в края на януари бе анонсирана от министъра на икономиката Емил Караниколов:

"Надявам се, в края на януари! Правим всичко възможно! Според мен ни трябват около 500 до 900 литра в секунда да осигурим дебит на влизаща вода в язовир "Студена". Това ни е целта".

Следват много трудни операции:

„Хора, които в много тежки условия ще влязат в пещери до максимално най-подходящата точката, до която може да доведем необходимия дебит вода. Другото, което правим, е сондаж, евентуалноq в басейна, който е в района на язовир „Студена“ - там проблемът ни е чисто екологичен и много сериозно трябва да анализираме, за да не направим някоя грешка с екосистемата“.

Кметът на Перник Станислав Владимиров посочи:

„С предстоящия голям воден проект, който ще стартира в началото на следващата година, реално ще осигурим чисто нови пречиствателни станции и чисто нови довеждащи водопроводи. Това нещо не е правено в последните 70 години, може би няма да бъде направено и през следващите 60“.

В момента МВР прави проверка на всички ВиК дружества

Вече текат проверки във всички ВиК дружества, стана ясно още след съвещанието в Министерския съвет.

„Кой каквото си е надробил, трябва да си го изсърба, но това е работа на прокуратурата - аз на тях не им се меся“, коментира премиерът Бойко Борисов:


Премиерът Бойко Борисов  и кметът на Перник Станислав Владимиров в Министерския съвет

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени