Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова призова психиатричните клиники в София да поемат част от пациентите

Горя психодиспансерът в София, болните са евакуирани

| обновено на 31.12.19 в 14:12
Снимка: Николай Христов, БНР



Няма загинали и пострадали при пожара в сградата на Психодиспансера в района на столичната Сточна гара, който избухна рано тази сутрин. 

16 психично болни са настанени в Държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски“, разказа директорът д-р Цветеслава Гълъбова:

“Имаме условия, имаме медикаменти, погрижили сме се за всичко. Организирали сме още от седем часа сутринта. Призивът ми беше към колегите от другите психиатрични клиники на София да поемат също някаква част от болните на психодиспансера, в противен случай те трябва да бъдат транспортирани до по-далечни болници“.

Десет психично болни са настанени в Столичния психодиспансер на ул. “Екзарх Йосиф“. Д-р Станислав Стоилов информира, че са в добро състояние:

“Не са обгазени, нямат увреждания, част от тях са леко уплашени, но постепенно се успокояват. Настанени са в отделенията вече и ситуацията е овладяна“.

Около седем сутринта огънят беше локализиран. Екипи на пожарната остават на място, като изгасят отделни горящи гнезда.

Предполагаемите причини

Предположенията за причините са, че огънят е тръгнал от барака, разположена в двора на психодиспансера.

Няма пострадали от пациентите, но площта на покривната конструкция, която е изгоряла, е голяма. Това съобщи пред БНР директорът на Столичната пожарна комисар Веселин Гетов:

“Първият сигнал е подаден в 4 часа и пет минути. На място са установени 10 пожарни екипа. Успяхме съвместно с персонала от болницата да евакуираме лежащо болни. Те са около 51 човека и са настанени в стабилната сграда отсреща. Няма опасност, нямаме данни за пострадали. Около 500 кв. м временни постройки са унищожени. Двуетажна монолитна сграда, покривната конструкция тя е около 200 кв. м и тя е унищожена. Но екипите продължават да работят“.

Началникът на психодиспансера Емил Грешнов обясни, че болните, които са евакуирани от сградата на психодиспансера, са настанени в съседната сграда на белодробния диспансер:

“Всичките бяха изведени от помещенията и сега по различни лечебни заведения ще ги настаним“, обясни той. 

Петима болни на Областния белодробен диспансер са настанени в болница “Св. Анна“, информира директорът д-р Кирил Палавеев:

“Аз съм тук от вчера сутринта и нощта съм бил тук. Приютихме от психиатрията пациентите да бъдат на топло. Организирахме ги до двама-трима на креват. От нашите пациенти някои изписахме, други ги пренасочихме в други болници – вече са транспортирани. Тук няма бедствена ситуация“.

Какви са щетите

Щетите са сериозни, уточни по-рано гл. ком. Николов. Пожарът е овладян, добави той и поясни:

“Щетите са доста сериозни, но хубавото е, че нямаме загинали и пострадали. Наистина са три сгради – две бараки и една двуетажна сграда, в която се намира скъпа апаратура. За радост апаратурата е спасена. Току-що разговарях и с министъра на здравеопазването и го уведомих. Предстоят огледи, ще видим какво ще се прави с тези сгради. Основната задача на нашите колеги беше да запазим едната барака, в която все още имаше лежащо болни хора“.

Главен комисар Николай Николов съобщи по-рано, че 10 пожарни автомобила са се включили в гасенето на огъня тази сутрин. По думите му няма отчетено замърсяване на въздуха в столицата, следствие на пожара

Още по темата чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени