Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за щети от земетресението в Рила

Земетресение с магнитуд 4,4 бе регистрирано снощи в 20.01 часа в страната.  Епицентърът е бил на територията на Национален парк „Рила“ под връх Мусала. Трусът бе усетен в цяла Югозападна България, най-силно - в близкия курорт Боровец, в Самоков и Банско. Данни за материални щети няма.

Заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН доц. Петя Трифонова каза пред БНР:

Магнитудът е между 4,1 и 4,5. Епицентърът е в подножието на връх Мусала. Земетресение с магнитуд около 4 не е толкова опасно и не очакваме да има разрушения. След вчерашното земетресение в Добърско следим внимателно да няма евентуално активиране на структурите в западната част - Крупник-Кресна. Засега такива сведения нямаме.

Според доц. Трифонова подобна поредица от трусове не е необичайна:

През втората половина на 2012 година е имало регистрирани две такива, след Пернишкото земетресение, но тогава с магнитуд приблизително 3.5 и с много слабо усещане. Това (настоящото), понеже е много близко до повърхността, затова може би е усетено по-осезаемо в близкия регион. Но няма основание за притеснения.

Няма индикации, че днешният трус ще активизира критичната зона край Креснаказа още доц. Трифонова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна