Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР намали цената на природния газ с 1,81%

Решението няма да доведе до промени на цените на парното и на електрическата енергия

| обновено на 01.01.20 в 15:09
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране реши днес цената на природния газ за първото тримесечие на 2020-та година да бъде намалена с 1,81% в сравнение с последните три месеца на миналата година.

От днес България ще получава руски природен газ през Турция, а не през Украйна, както досега. Преговорите между Булгаргаз и Газпромекспорт бяха финализирани в края на миналата година. От смяната на трасето страната ни се очаква да пести средно по 70 млн. лв. годишно от транзитни такси, а газът може да поевтинее с 5%.  

През новия пункт - „Странджа-2“, България ще получава 2,9 млрд. кубични метра газ годишно, а инфраструктурата ни е готова да поеме количествата според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов:

„Имаме 11 километра газопровод от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“, както и газоизмервателна станция „Странджа“. Те са въведени в експлоатация. И съществуващата инфраструктура, която е по т.н. трансбалкански газопровод също е в готовност да пренася количества и по сега съществуващото трасе“.

Решението на КЕВР да намали цената, по която Булгаргаз ще продава синьо гориво през първото тримесечие на годината, обаче няма да се да се отрази на цените на топлинната енергия в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени