Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва проверка на социалното министерство

Омбудсманът сезира главния прокурор за смъртни случаи в Дом за хора с деменция

| обновено на 02.01.20 в 13:05

Социалното министерство ще проверява Дома за хора с деменция в село Горско Косово. Това потвърди министър Деница Сачева след сигнал на омбудсмана Диана Ковачева до главния прокурор и Министерството на труда и социалната политика за 24 смъртни случая през 2019 година в институцията:

„Предстои в момента да направим и ние своята проверка, защото заедно с главния прокурор и Министерството на труда и социалната политика е сезирано от омбудсмана. Малко по-късно днес ще разговаряме с кмета. Ще направим проверка и ако бъдат установени нарушения, ще предприемем съответните действия“.

Министър Сачева използва случая, за да подчертае необходимостта от Закон за социалните услуги, с по-строг регламент и качество на социалните услуги.

„Агенцията за качество на социалните услуги, която трябва да бъде изградена, е изключително нужна и важна именно затова да има стандарти, да може да се прави така, че социалните услуги да са навсякъде в страната, а не само на определени места, да могат да отговарят на очакванията на  хората“, заяви Сачева, която днес разгледа строящия се първи църковен Център за социална рехабилитация и интеграция в село Горна Малина.

По-рано днес бе съобщено, че омбудсманът Диана Ковачева е сезирала главния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 г. в Дом за хора с деменция.

Поводът е проверка на експерти на обществения защитник, която констатирала изключително лоши условия на живот в социалната институция в с. Горско Косово, община Сухиндол.

В резултат на проверката и проведените разговори с настанените в дома е установено системно неглижиране на пациентите.

Препоръки за подобряване на условията са правени още през 2013 г. към кмета на община Сухиндол, пише в сигнала си до главния прокурор омбудсманът.

Диана Ковачева смята, че са нарушени текстове от Конвенцията против изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна