Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът с тоновете отпадъци от Италия, съхранявани край Плевен, се заплита

| обновено на 02.01.20 в 17:50
Плевенската прокуратура е образувала досъдебно производство за съхранението на откритите 9000 тона отпадъци, внесени от Италия.
Снимка: БГНЕС

Плевенската прокуратура е образувала досъдебно производство за съхранението на откритите 9000 тона отпадъци, внесени по море от Италия от фирма „Феникс Плевен“ ЕООД, които са складирани на площадка в Плевен. Все още не е изяснено дали тези отпадъци са вредни, предстои назначаване на експертиза от София.

Разследването продължава вече втори ден, каза окръжният прокурор Ваня Савова:

„Имаме достатъчно основание да смятаме, че са нарушени изискванията по съхранение и преработка. Засега нямаме никакви данни и имаме основание да смятаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална дирекция за опазване на околната среда и водите“.

Ще се търси връзка между складираните отпадъци на площадката в Плевен и задържания преди по-малко от месец боклук в Италия.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов уточни:

„Ние сме изпратили официално запитване до италианските власти, с което се надяваме се да разберем дали тези боклуци, които се обработват в България, имат общо с операцията, която беше проведена в Италия по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна