Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските пазари на акции в началото на 2020 година

Европейските пазари на акции стартират новата година с добри повишения, следвайки позитивното представяне на азиатските борси на фона на растящия инвеститорски оптимизъм относно предстоящото на 15-и януари подписване на "първа фаза" от търговската сделка между САЩ и Китай, според изявление на американският президент Доналд Тръмп.

Повод за оптимизъм дават и относително добри резултати от декемврийското проучване за китайската промишлената активност и решението на Китайската централна банка да намали нивото на задължителни резерви на търговски банки с 50 базисни пункта в сила от 6-и януари, което ще освободи над 100 млрд. долара допълнителни средства за кредитиране на малкия бизнес във втората по сила световна икономика.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства през първия ден на търговия за 2020 година с 0,85%, а френският CAC-40 - с над 1% благодарение и на солидно поскъпване на акциите на Airbus  2,7%, след като европейският самолетостроител успя да изпревари Boeing, превръщайки се през 2019-а година в едноличен световен лидер чрез доставените 863 пътнически самолети.

По-скромно повишение с 0,68% бележи немският индекс DAX-30 с оглед на поредно слабо проучване за немската промишлена активност през декември, но като цяло инвеститорите сякаш игнорират факта, че промишленият сектор не само в Германия, но и в цялата еврозоната остана в рецесия през почти цялата минала година.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,83%, въпреки че и промишлеността в Обединеното кралство се сви през декември с най-силни темпове от средата на 2012-а година насам. Инвеститорите обаче са в очакване на планираното за 31-ви януари излизане на Великобритания от ЕС.

Решението на Народната банка на Китай да намали нивото на задължителните банкови резерви се отрази позитивно и на азиатските пазари на акции, както и на акциите на европейските минно-добивни компании, чийто бизнес е доста зависим от втората по сила икономика в света, която е водеща при вноса на суровини.

Основният китайски индекс Shanghai Composite приключи днешната търговия с ръст от 1,15%, а индексът Hang Seng се повиши с 1,25% въпреки поредните протести в Хонконг на 1-ви януари, които бяха прекратени предсрочно след сериозни сблъсъци с полицията.

Междувременно акциите на големите европейски добивни компании като Glencore и Antofagasta поскъпват съответно с 3,36% и с 2,73%, докато общият индекс STOXX Europe 600 Basic Resources на фирмите от този сектор нараства с 1,4%.

Добро повишение с 1,86% бележи и индекса STOXX Europe 600 Banks, включващ европейските банки, благодарение на силно поскъпване с 5,5% на акциите на Deutsche Bank след информация, че голямата германската банка планира да издаде нова Mastercard в Испания, която ще включва динамичен CVC код за верификация на данните.

Солиден спад с цели 6,7% бележат обаче акциите на Tullow Oil, след като петролната компания обяви, че разработвания от нея сондаж Carpa-1 в офшорните води на Гвияна е открил висококачествен петрол, но обемът на залежите се е оказал по-малък от предварителните прогнози.

Фючърсите на американските фондови индекси също нараства стабилно преди старта на първата за 2020 търговия в САЩ, предполагайки достигането на нови рекордни върхове. Фючърсите на DJIA се повишават с около 160 пункта (с 0,56%), на широкият индекс S&P500 - с 0,52% и на технологичният Nasdaq100 - с 0,7% около два часа преди началото на търговията на Уолстрийт.

През изминалата 2019-а година индексът на сините чипове DJIA нарасна с 22,3% (най-солиден годишен растеж от 2017-а), докато S&P500 се повиши с 28,9%, а Nasdaq Composite - с 35,2%, като и двата индекса приключиха най-успешната година от 2013-а насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна