Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция, Израел и Кипър призоваха Турция да не се намесва в конфликта в Либия

Foto: dw.com

Решението на Турция да дислоцира свои войски в Либия е сериозна заплаха за регионалната стабилност и грубо нарушение на резолюция 1970 на Съвета за сигурност на ООН. Това се казва в съвместно изявление на премиерите на Гърция и Израел Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху и президента на Кипър Никос Анастасиадис, цитирано от ТАСС и Франс прес.

Изявлението беше разпространено от гръцкото правителство след срещата на лидерите на трите страни в Атина по повод подписването на междуправителствено споразумение за изграждането на Източносредиземноморския газопровод между Гърция, Израел и Кипър.

"Решението на Турция...сериозно подронва усилията на международната общност за постигане на мирно решение с политически средства на либийския конфликт", се казва в изявлението. "Анкара трябва да се въздържа от действия, които грубо нарушават националния суверенитет и независимостта на Либия", предупреждават лидерите на Гърция, Израел и Кипър.

Вчера турският парламент прие резолюция за военно разгръщане в Либия в подкрепа на одобряваното от ООН правителство в Триполи, воюващо с маршал Халифа Хафтар, който се опитва да превземе Триполи от април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени