Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават опустошителните пожари в Австралия

| обновено на 03.01.20 в 09:59
Австралийският министър-председател прави оглед на опожарена ферма
Снимка: БТА

Австралийският флот се включи в евакуацията на хората, които се озоваха в огнен капан в град Малакута на крайбрежието на щата Виктория, предаде Би Би Си.

Два кораба ще превозят около 1000 души от засегнатия австралийски град Малакута.

Около 4000 местни жители и туристи потърсиха убежище на плажа в понеделник вечер, когато горските пожари обградиха града. Пътищата са прекъснати.

В щата Виктория беше обявено бедствено положение и има призив за евакуация. Прогнозите за уикенда са за силни ветрове и високи температури, което според властите ще влоши още повече ситуацията.

Хиляди хора напускат също части от съседния щат Нов Южен Уелс, където е в сила едноседмично извънредно положение.

Евакуирани хора вървят към спасителните кораби на плажа

Досега пожарите са отнели живота на най-малко 20 души в двата щата. Десетки се смятат за изчезнали. Пожарите са унищожили над 1300 къщи до момента.

Междувременно премиерът Скот Морисън беше критикуван и освиркан заради мерките, които предприема за справяне с пожарите и последиците от тях.

Австралийският премиер беше посрещнат от разгневени местни жители, които го освиркваха и крещяха обиди срещу него при посещението му в опустошен от пожари район, предаде Асошиейтед прес. Жители на Кобарго, в щата Нов Южен Уелс, крещяха обиди, показваха неприлични жестове и наричаха Морисън "идиот", критикувайки го за липсата на средства за справяне с пожарите в града.

Те освиркаха премиера, когато колата му отпътува. В град Куаама, също в Нов Южен Уелс, пожарникар отказа да му стисне ръката.

Недоволството избухна, след като властите съобщиха, че 381 къщи са разрушени на южното крайбрежие на Нов Южен Уелс тази седмица. Там и в съседния щат Виктория броят на жертвите за последните седем дни вече е най-малко осем.

Повече от 200 пожара бушуват в двата австралийски щата с най-голямо население. Засегнати са и щатите Западна Австралия, Южна Австралия и Тасмания, отбелязва Асошиейтед прес.

Същевременно необичайна гореща вълна обхвана Западна Норвегия, където в местно селище бяха измерени 19 градуса по Целзий. С този рекорд 2 януари стана най-топлият януарски ден в Норвегия, откакто се води статистика, и най-горещият ден за който и да било зимен месец от декември до февруари на Скандинавския полуостров. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна