Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебен кабинет в Северна Македония за изборите на 12 април

| обновено на 03.01.20 в 20:25
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски (вдясно) връчва мандат за сформиране на служебно правителство на Оливер Спасовски.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Северна Македония единодушно избра тази вечер служебно правителство със 101 гласа „за“, съобщи МИА. Кабинетът, воден от премиера Оливер Спасовски, ще има задачата да организира парламентарни избори на 12 април. 

По-рано Зоран Заев подаде оставка като премиер на Северна Македония. Парламентът я гласува, а президентът на страната Стево Пендаровски възложи мандат за сформиране на служебно правителство на досегашния министър на вътрешните работи Оливер Спасовски - номинация на управляващия Социалдемократически съюз.

До договорка за предсрочни избори на 12 април се стигна, след като Европейският съюз отказа да даде дата за начало на преговори за членство на Северна Македония.

Оставката на премиера Зоран Заев бе посрещната с аплодисменти от опозицията в парламента. Председателят на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски заяви, че „днес е денят, в който Македония и македонският народ се освободиха от най-неспособната, най-корумпираната, най-криминалната власт, която е имала“.

По-късно президентът Стево Пендаровски връчи във вила Водно, резиденцията на държавния глава, мандат за съставяне на преходен кабинет на Оливер Спасовски.

Преди гласуването на служебния кабинет премиерът Спасовски заяви пред депутатите, че страната се насочва към изключително важен период, който изисква приемственост в дейността на всички институции.

Време е да се организират честни и демократични избори, но също да завършим дейностите, свързани с присъединяването към НАТО и ЕС, каза той. По-рано Спасовски бе казал, че най-голямото му желание е Зоран Заев да се върне бързо на премиерския пост.

Според правителствената програма приоритети на правителството са честни и демократични предсрочни избори, пълноправно членство в НАТО, успешно започване на преговори за присъединяване към ЕС, икономическо развитие, повишаване на жизнения стандарт, реформи в съдебната система, пълно изпълнение на Охридското рамково споразумение, намаляване на замърсяването на въздуха и други. 

Депутатите одобриха номинираните от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ членове на служебния кабинет - за вътрешен министър Наке Чулев от Дирекцията за разузнаване, който е завършил Софийския университет, Рашела Мизрахи - за министър на труда и социалната политика, Гордана Димитриевска - за заместник-министър на финансите, Цветан Трипуновски - за заместник-министър на земеделието и Невенка Стаменковска - за заместник-министър на информационното общество и администрацията.

Сред министрите, които остават в правителството, са Радмила Шекеринска - министър на отбраната, Никола Димитров – на външните работи, Буяр Османи – вицепремиер по европейските въпроси, нов вицепремиер по икономическите въпроси е Мила Царовска (досегашен социален министър), Рената Дескоска - на правосъдието, Нина Ангелковска - на финансите. 

Служебният кабинет ще управлява 100 дни, до изборите, а залогът е голям - вотът може да доведе до завой в политиката на Скопие и отдалечаване от европейската цел.

Проучване на обществените нагласи от края на декември показва, че Социалдемократическият съюз на Зоран Заев има най-голяма подкрепа в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна