Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречива информация за нов въздушен удар в Ирак

| обновено на 04.01.20 в 08:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“ заяви днес, че не е нанасяла никакви въздушни удари в района на лагера Таджи северно от Багдад.

Според иракските „Сили за народна мобилизация“ при въздушните удари в района на лагера са убити шестима души, а трима са тежко ранени. По-късно обаче паравоенната организация обаче съобщи, че не е имало атака. Иракската армия също обяви, че удар срещу Таджи не е бил извършван.

Разнопосочните съобщения идват около 24 часа, след като при нападение с дрон американски сили убиха Касем Солеймани, който е една от най-влиятелните фигури сред съюзниците на Иран в Близкия изток.

Късно в петък Вашингтон обясни убийството на иранския ген. Солеймани като нужна стъпка за сигурността.

Тръмп искал да спре война с убийството на ген. Солеймани

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил ликвидирането на ключов  ирански военен командир, за да „спре война“. Тръмп описа Солеймани като „терорист номер едно в света“.

„Солеймани превърна смъртта на невинни хора в своя извратена страст, допринасяйки за терористични заговори на отдалечени места като Ню Делхи и Лондон“, каза Тръмп.

Държавният глава коментира, че акцията в петък е трябвало да бъде извършена преди доста време. Тръмп също каза, че Америка не цели смяна на управлението в Иран.

Според Вашингтон Солеймани е бил убит, докато е бил в процес на планиране на „кампания от насилие“ срещу американци.

Лице от Държавния департамент обвини Солеймани за смъртта на 608 американци в Ирак и допълни,  че той е готвил атаки срещу американски дипломати, военни и сгради с американци.

Също от Държавния департамент друго лице, пожелало анонимност, коментира, че след смъртта на генерала ще е трудно на групировките, работили с него да се мобилизират, тъй като Солеймани е бил личност с пряко участие в процесите.

След нападението американците в Близкия изток се подготвиха за ответни действия от Иран, а Държавният департамент нареди на гражданите да напуснат Ирак „моментално“.

Световните пазари отбелязаха спад.

Същевременно от Пентагона обявиха изпращането на 3500 допълнителни военни в Близкия изток, след като Иран обеща „сурово отмъщение“.

Разнопосочни реакции и засилени мерки за сигурност в САЩ

Коментарите от законодателите бяха разнопосочни като най-общо републиканците защитиха тезата, че ликвидирането на Солеймани е било необходимо, а демократите - без да оспорват негативната роля на Солеймани, заявиха, че случилото се може да доведе до необратима ескалация в един размирен регион. Демократите също поставят под въпрос наличие на стратегия при решението на Тръмп да разпореди ликвидирането на Солеймани.

Междувременно в Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо обяви, че ще бъде засилена охраната на ключови инфраструктури в щата като това включва и изпращането на гвардейци по летищата в града Ню Йорк. Куомо подчерта, че за момента няма преки заплахи, и стъпката е предпазна мярка след случили се наскоро международни събития, “които разбираемо са причина за известна степен тревога.” 

За момента няма конкретика за стратегията на САЩ в Близкия изток след убийството на Солеймани и новото въздушно нападение като в петък Държавният секретар Майк Помпейо разговаря с редица световни лидери в опит да ги увери, че Америка има ангажимент към деескалиране на ситуацията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени