Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери прекараха деня в телефонни разговори за ситуацията в Близкия изток

| обновено на 04.01.20 в 19:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на антиамерикански скандирания в Ирак и серия от закани в Иран първите дипломати на световните сили прекараха деня в трескави телефонни разговори заради ситуацията в Близкия изток след убийството на иранския генерал Касeм Солеймани.

Франция, Германия и Китай призоваха Иран да се придържа към ядреното споразумение, вместо да го нарушава и призоваха за деескалация на напрежението в региона. Това гласи изявление на френския външен министър Жан-Ив льо Дриан след проведени телефонни разговори между външните министри Хайко Маас, Ван И и иранския първи дипломат Джавад Зариф.

Русия и Китай подкрепиха Иран в конфронтацията със Съединените щати. Руският външен министър Сергей Лавров изрази съболезнования за смъртта на генерал Солеймани в телефонен разговор с Джавад Зариф и заяви, че действията на Вашингтон нарушават международното право. „Вашингтон не трябва да злоупотребява със сила, а да търси решения чрез диалог“, заяви китайският външен министър Ван И по време на телефонен разговор с иранския си колега. Китай и Русия са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, ключови партньори на Техеран, а Пекин е и един от основните клиенти за ирански петрол.

Иран, Китай и Русия проведоха миналата седмица съвместни военноморски учения в Индийския океан и в Оманския залив, а иранският външен министър Джавад Зариф беше на посещение в Пекин по-рано тази седмица.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу е разговарял по телефона с американския държавен секретар Майк Помпейо, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на дипломатически източници. Тема на разговора между двамата са били Ирак, Иран и двустранните отношения. По-рано днес Чавушоглу разговаря и с руския си колега Сергей Лавров за ситуацията в Сирия, Либия и Ирак, както и с външния министър на Иран Джавад Зариф, с когото обсъди убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Френският президент Еманюел Макрон е разговарял тази сутрин с иракския си колега Бархам Салих и е предупредил, че е възможно да настъпи допълнително изостряне на напреженията след смъртта на влиятелния ирански генерал, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес. „В обстановка на усилване на напреженията президентът Макрон потвърди ангажираността си за сигурността и суверенитета на Ирак“, се казва в изявлението.

„Двамата президенти се договориха да останат в тясна връзка за избягване на допълнително изостряне на напреженията и да работят за стабилността на Ирак и на региона като цяло“, добави френското президентство.

Днес Макрон е разговарял по телефона и с принца престолонаследник на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед, който е фактическият лидер на Обединените арабски емирства. Двамата са се споразумели „да се свържат с всички заинтересовани страни с цел избягване на опасна ескалация на напреженията в региона“.

След НАТО въоръжените сили на Швеция, Дания и Норвегия също обявиха, че преустановяват обучението на иракските сили за сигурност в рамките на предвожданата от Съединените щати антиджихадистка коалиция. По-рано подобно решение обяви и Германия. Причината са опасенията от нов конфликт след убийството на иранския генерал.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна