Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български футболен фен е загинал в инцидент в Солун

| обновено на 06.01.20 в 12:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български гражданин е загинал в инцидент в Солун. 

По информация на полицията инцидентът е станал в центъра на Солун след футболен мач между ПАОК и "Арис". Фенове на ПАОК, които се издирват по записи от охранителни камери, са преследвали трима чужденци, с които влизат в конфликт още по време на мача. Единият от тях - 28-годишен българин, се опитал да избегне сбиването и го прегазва минаваща лека кола. 

Другите двама също са пострадали - според полицията - вероятно от нанесен побой. 

На мястото незабавно е пристигнала линейка и тримата са откарани в болница. Българинът обаче починал в болницата от травмите си. Другите двама, вероятно също българи, са без опасност за живота. 

За участие в инцидента са задържани двама мъже на 24 и 26 години, съобщи в. „Елефтерос типос“, цитиран от БТА.

Полицията е задържала и 26-годишна жена, която няма връзка със сблъсъка между групите футболни запалянковци, но се твърди, че е управлявала автомобила, който е блъснал българина.

Жертвата е пристигнала в Солун заедно с девет свои приятели, привърженици на "Ботев" (Пловдив) (част от агитката на „Ботев“ е побратимена с тази на „Арис“), за да гледа съботния мач. В неделя десетимата българи, които носели шапки и фланелки на „Арис“, седели в кафене в центъра на Солун. Там те били забелязани от група от около 20 души, въоръжени с лостове, които ги нападнали.

Българинът се опитал да избяга, но бил застигнат от нападателите, които му нанесли побой и го оставили окървавен на пътното платно. Водачката на преминаващ автомобил не разбрала какво се случва и преминала с колата си върху тялото на жертвата.

Все още се очаква съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали смъртта му е причинена от автомобила или от побоя, който му е бил нанесен.

Информация от МВнР

Група от 9 българи е присъствала на футболна среща между двата солунски клуба „Арис“ и ПАОК на 4 януари 2020 г. На 5 януари 2020 г. около 16,00 ч. българските граждани са се готвели за отпътуване, когато са били нападнати от около 20 души, привърженици на ПАОК, информираха днес от МВнР в София.

При инцидента един от българските фенове получава удар в главата, след което е блъснат от движещ се автомобил. Въпреки усилията на лекарите в местната болница той е починал. Полицията е установила превозното средство, а водачът му се издирва.

Други двама българи от групата са получили наранявания, приети са в болница в Солун, а в последствие са изписани. Останалите българи са невредими. Всички те са дали свидетелски показания пред полицията.

Генералното ни консулство в Солун е във връзка със засегнатите български граждани, с медицинските и полицейските служби в града. Гръцката полиция разполага с информация за извършеното нападение и ПТП и работи по задържане на извършителите. Тезата на гръцката полиция е, че се касае за непредизвикано нападение срещу българските граждани. Към тях няма повдигнати обвинения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна