Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техеран се поклони пред убития ирански генерал Касем Солеймани

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей оглави днес молитва за погребението на убития от САЩ генерал Касем Солеймани, за което в Техеран се събраха огромни тълпи, предаде Ройтерс.

Държавните медии съобщиха, че милиони иранци са се стекли по улиците на столицата, за да отдадат последна почит на командващия бойната единица „Ал Кудс“, част от елитните Революционни гвардейци.

Мащабът на тълпите в Техеран, показани по телевизията, изглежда е най-големият от 1989 г., когато бе погребан основателят на Ислямската република аятолах Рухолах Хомейни, повел революцията, която изправи Иран пред сблъсък със САЩ.

Антиамериканска демонстрация пред посолството на САЩ във Филипините се проведе днес.

Мнозина иранци смятат Солеймани, награждаван ветеран от 8-годишната война с Ирак, за национален герой. Той бе смятан за втората най-влиятелна фигура в Иран след Хаменей.

Тълпите скандираха „Смърт на Америка“ и призоваха за отмъщение, каквото по-рано обещаха и ирански военни и политически лидери.

Мащабната процесия започна от Техеранския университет и стигна до Площада на свободата.

Останките на генерала ще бъдат пренесени в свещения за шиитите град Ком за церемония преди погребението в родния му град Керман утре. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени