Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветиха бойните знамена на Българската армия

5
Пред паметника на Незнайния воин – президентът Румен Радев участва в ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.
Снимка: Ани Петрова

Бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия бяха осветени на церемония пред Паметника на незнайния воин в столицата.

Водосветът в София беше отслужен от Българския патриарх Неофит и Софийски митрополит заедно с епископ Герасим и епископ Поликар.

Те прочетоха Молитвата за успех на народа. Патриарх Неофит поръси със светена вода за здраве и успех и представителните части на Българската армия и нейните бойни знамена.

"Нека поръсването с тази Богоявленска вода да бъде за здраве и още много успехи на непобедимото българско войнство", каза патриарх Неофит в словото си.

На церемонията по традиция присъства и държавният глава Румен Радев, който прие почетния строй, а също така положи и венец пред Паметника на незнайния воин.

На церемонията беше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който коментира случващото се в Ирак след последните американски удари.

"Ситуацията е доста напрегната", каза Красимир Каракачанов. Той припомни, че България има двама офицери, които са на мисия и обучават личния състав на иракската армия.

До две седмици тези офицери трябва да се върнат в България, защото настъпва времето за тяхната ротация, но ако се наложи, могат да бъдат изтеглени по-рано при влошаване на ситуацията, каза още министър Каракачанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени