Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак и САЩ трябва да работят заедно за изтегляне на чуждите войски, обяви иракският премиер

Адел Абдул-Махди (в ляво) - премиер на Ирак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Ирак Адел Абдул-Махди заяви в понеделник пред американския посланик в Багдад Матю Тюлер, че и двете страни трябва да работят заедно по прилагането на иракската парламентарна резолюция за изтеглянето на чуждите войски.

"Премиерът подчерта важността на взаимното сътрудничество за осъществяването на изтеглянето на чуждестранните войски, в съответствие с резолюцията на иракския парламент, и за поставянето на отношенията със Съединените щати на подходяща основа", се казва в съобщението на неговия кабинет, предаде Ройтерс.

"Адел Абдул-Махди подчерта колко опасна е ситуацията в момента и нейните потенциални последици, като добави, че Ирак прави всичко възможно, за да предотврати плъзгането към открита война".

Премиерът напомни, че политиката на неговото правителство винаги е била да има добри отношения с всички страни. Според него едно силно иракско правителство е в интерес на всички.

"Премиерът на Ирак желае да изгради отношенията си на сътрудничество, взаимно уважение и защита на суверенитета на страната", се посочва в съобщението на неговия кабинет.

По-рано през деня Адел Абдул-Махди разговаря по телефона с британския премиер Борис Джонсън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна