Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ЕК призовава Иран да се върне към ангажиментите си по ядрената сделка

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран трябва да се съобрази с ядреното споразумение от 2015 година, заяви в понеделник ръководителят на Европейската комисия, добавяйки по този начин своя глас към международните призиви Техеран да помогне за спасяването на сделката, от който американският президент Доналд Тръмп се оттегли през 2018 година.

"Изразяваме дълбока загриженост от съобщението на Иран, че вече няма да спазва ограниченията, определени от Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA)", се посочва в изявление на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

"От европейска гледна точка е важно Иран да се върне към ядрената сделка. Трябва да убедим Иран, че това също така е и в негов интерес", заяви Фон дер Лайен.

Междувременно президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че иранският народ не трябва да бъде заплашвана, осъждайки хората, които приветстват отправените от президента на САЩ Доналд Тръмп предупреждения спрямо Техеран.

Рухани написа в Туитър: "Онези, които се позовават на числото 52, също трябва да помнят числото 290. # IR655. Никога не заплашвайте иранския народ", визирайки иранският пътнически полет, свален от САЩ през 1988 година, което доведе до смъртта на 290 цивилни пътници на борда.

В събота Тръмп също коментира в Туитър, че ако Техеран се опита да нанесе удари спрямо американски граждани, Вашингтон има заложени 52 цели за контраудари - главно по важни обекти на иранската култура - което е много символично, тъй като Иран взе преди години за заложници 52-ма американски граждани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени