Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Арабаджиев: Излизаме на протест срещу силовото налагане на тол системата

| обновено на 07.01.20 в 17:10
Йордан Арабаджиев
Снимка: БГНЕС

„Не сме против тол системата, но сме против обхвата ѝ. Не сме съгласни с правене на политика на инат, с несъобразяване с аргументите, които се поставят в един диалог“. Това поясни пред БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи броени дни преди националния протест на превозвачите „срещу несправедливите обхвати и цени на тол системата и срещу опасностите от нерегламентираните превози на пътници“.

В предаването „Преди всички“ Арабаджиев подчерта:

„Не чухме солиден аргумент, който да почива на реална база какво точно ще се случи, освен едно - че трябва да се съберат n на брой пари. Ние сме против силовото налагане на тази система... Предложихме реалистични цени на тарифата. Предложихме и след първата година от въвеждането на тол таксите да се направи анализ и ако това, което е събрано като средства, не кореспондира с това, което е трябвало да се събере, тогава плавно да се увеличават цените“.

Йордан Арабаджиев увери, че диалогът на превозвачите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството е приключил.

По време на протеста на 13 януари автобусите ще спрат да превозват пътници, ще спре и зареждането на търговски вериги:

„Има изключително напрежение сред превозвачите. Хората са недоволни и им дойде до гуша от такъв тип комуникация с това министерство“.

Представители на различни браншови организации в транспортния сектор - автобусни и товарни превозвачи, както и представители на таксиметровия бизнес поискаха оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заради несправедливите, според тях, тарифи и обхват на тол системата. Превозвачите поискаха и криминализиране на нерегламентираните превози. На 13-и януари транспортните услуги на стоки и хора ще преустановят в цялата страна.

Над 3000 автобуса и 2000 камиона в повече от 60 града ще преустановят превозите на хора и стоки на 13-и януари, за когато е обявена националната транспортна стачка. В 10 от по-големите градове ще има ефективни протестни действия, предупредиха превозвачите. Причината - държавата не се е съгласила с нито едно от предложенията на бизнеса по отношение обхвата и тарифите на тол системата. Затова 10 браншови организации в транспортния сектор поискаха оставката на регионалния министър Петя Аврамова.

Васил Пиронков от Сдружението на автобусните превозвачи заяви, че превозвачите се чувстват излъгани от държавата.

Приетият обхват на тол системата е 6050 километра, а тарифите са между 4 и 7 стотинки на километър в зависимост от вида на транспортното средство. Тези параметри ще доведат до непоносимо за фирмите и за потребителите увеличение на транспортните услуги и на цените на стоките, каза Йордан Арабаджиев.

На 13-и януари в десет града на страната ще бъдат разположени камиони, автобуси и таксита.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи каза още, че липсва цялостна национална политика по отношение на транспортния сектор.

Към автобусите ще се присъединят и над 200 камиона, допълни Йордан Арабаджиев.

Друга причина за протеста на превозвачите представляват нерегламентираните превози, за които от бранша от години настояват да бъдат инкриминирани. Към това искане се присъединяват и таксиметровите фирми, които също ще подкрепят протеста, каза Райна Петрова от Националния таксиметров синдикат.

Според Георги Петърнейчев - председател на Българската асоциация за международни превози и пътища, при товарния транспорт има на места 16 пъти завишаване, а за автобусите от 4 до 12 пъти. 

"Няма в света второкласен път, за който да се плаща, а в България има и то не малко. Пътища, които са дори без асфалн, а са ги определили да плащаме тол такси", каза той.

Интервюто с Йордан Арабаджиев можете да чуете в звуковия файл.

Репортажи на Добромир Цветков в предаванията "12+3" и "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

От звуковия файл можете да чуете и интервюта на Людмила Железова с Магдалена Милтенова и Георги Петърнейчев в предаването "Нещо повече".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна