Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Условна присъда за британка за фалшиво обвинение в изнасилване

Британката, чието име не се съобщава, пред съда в Кипър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Деветнайсетгодишната британка, която в края на миналата година беше призната за виновна в лъжливо обвинение, че 12 израелски младежи са я изнасилили, беше осъдена днес от кипърски съд на четири месеца условно с тригодишен изпитателен период, съобщава кипърското издание „Филелефтерос“.

Тя ще трябва да плати и 148 евро за съдебните разноски, посочва БТА.

Момичето беше арестувано, след като полицията обяви, че тя е оттеглила показанията си, че израелските младежи са я изнасилили в хотелска стая в курорта Агия Напа в средата на юли.

Пред съда обвиняемата заяви, че е оттеглила показанията си под натиск от полицията след многократни разпити без адвокат. Прокуратурата и съдът не приеха това обяснение.

Днес пред сградата на съда десетки жени протестираха в защита на британката, като издигнаха плакати, с които декларираха, че ѝ вярват. В защита на обвиняемата пристигнаха и активистки за защита на правата на жените и от Израел.

След като обвиняемата беше призната за виновна на 30 декември, британското външно министерство заяви, че делото повдига сериозни безпокойства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени