Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано ускоряване на декемврийската инфлация в еврозоната

Снимка: архив

Инфлацията в еврозоната се ускори очаквано през декември до 6-месечен връх благодарение на силно повишаване на цените на храните и на първо, макар и слабо нарастване на енергийните цени от юли насам, показват предварителните данни на Евростат, съвпадащи с осреднената прогноза на финансовите пазари.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през декември с 0,3%, като на годишна база нарасна с 1,3% след повишение с 1,0% през ноември. Това представлява най-силно нарастване на инфлация в региона на единната валута от юни 2019-а година насам, но тя все още остава далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ за малко под 2 на сто.

Ускоряването на декемврийската инфлация е в резултат най-вече на повишението с 2,0% на годишна база на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия (след растеж с 1,9% през ноември), като и с 0,2% на енергийните цени (след спад с 3,2% през ноември и първо тяхно макар и слабо нарастване от юли 2019-а година) при относително стабилно увеличаване на цените на услугите с 1,.8% (след повишение с 1,9% месец по-рано).

Основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през декември с 0,4% на месечна база и нарасна за втори пореден месец на годишна база с 1,3%. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Днешните данни предполагат, че ЕЦБ ще запаси настоящата си изчаквателна позиция по отношение на бъдещата парична и лихвена политика в еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна