Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха „Турски поток“

| обновено на 08.01.20 в 17:26
Премиерът Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин, на Турция - Реджеп Ердоган и на - Сърбия Александър Вучич на тържествената церемония.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С церемония в Истанбул официално беше открит газопроводът "Турски поток".

"Въпреки изострянето на международните отношения Русия и Турция показват друг пример", заяви руският президент Владимир Путин. 

От своя страна турският му колега Реджеп Ердоган заяви, че Турция няма да позволи различията да навредят на общите интереси.

Проектът е исторически и завършва в най-кратки срокове. Около това мнение се обединиха в изказванията си руският и турският президент и енергийните министри на двете страни. 

Русия и Турция ще изпълнят множество други взаимно изгодни проекти в енергетиката и в други сфери, заяви Владимир Путин. Въпреки всички усилия за създаване на трудности, сътрудничеството между Анкара и Москва се развива във всички области, отбеляза руският държавен глава. 

Турция се стреми към намаляване на напрежението в региона, коментира от своя страна турският лидер изострянето на отношенията между Иран и САЩ.

По думите на Реджеп Ердоган нито един проект в източното Средиземноморие не е възможен без Турция.

За днешната церемония руският президент пристигна от Дамаск, където се срещна със сирийския си колега Башар Асад.

Конгресният център в Истанбул, където се състоя тържественото откриване, се нарича Златният рог или Халич.

След церемонията Реджеп Ердоган ще подари на Владимир Путин издание с над 100 000 документи от Османските архиви. Предвидена е и среща между турския държавен глава и премиера Бойко Борисов. Очаква се Ердоган и Путин да обсъдят ситуацията в Близкия Изток, Иран и Либия.

Първото трасе на газопровода, чиято лента се реже днес, е дълго 1100 километра и то доставя газ за турските потребители. Продължението на Турски поток - "Балкански поток" - е дълго 474 километра в България, продължава към Сърбия, а оттам към Унгария и евентуално Централна Европа. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Къйъкьой до границата с България е с дължина 142 км.

Проектът "Турски поток" свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Къйъкьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море, припомня правителствената пресслужба.  Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Къйъкьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. 

Още по темата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна