Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландци създадоха протеин "от въздуха"

Лаборатория по техника на високите напрежения

Финландски учени произведоха протеин "от въздуха" и смятат, че храната може да съперничи на соята, съобщи Би Би Си.
Протеинът се създава от почвена бактерия, захранвана с водород, получен от електролиза на вода.

Ако електричеството идва от слънчев или вятърен генератор, храната може да се отглежда при нулеви емисии парникови газове, смятат изследователите.

В основата на проекта за създаване на протеин "от въздуха" е Паси Виника, преподавател в университета на Лапенранта. Той е изпълнителен директор на компания, създала пилотно предприятие за производство на протеин въз основа на технология, разработвана за космическата индустрия през 60-те години на миналия век.

Пилотното предприятие "Слънчеви храни" в покрайнините на Хелзинки вече е привлякло 5,5 милиона евро инвестиции и според учените, в зависимост от цената на електроенергията, разходите по производството на хранителен протеин "от въздуха" ще се доближат до тези за производството на соя до 2025 г.

Протеините, получавани при ферментация, ще бъдат около 10 пъти по-евтини от животинските протеини до 2035 г., прогнозира мозъчният тръст "Ретинк Екс".

Произвежданото в предприятието брашно "Солеин" няма вкус и може да бъде неутрална добавка към всички видове храни. Според създателите му то може да се използва и за среда за отглеждане на култивирано месо и риба, както и за изхранване на добитък вместо соя, отглеждана върху терени в амазонските гори.

Интересът на инвеститорите към нови храни нараства, казва проф. Леон Тери от университета на Кранфийлд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна