Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Няма загинали. Имаме голяма армия, но това не значи, че ще я ползваме

| обновено на 09.01.20 в 04:22
Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи специално видеообръщение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма жертви при ракетния обстрел, извършен миналата нощ от Иран срещу две американски бази на иракска територия, съобщи президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, а анализатори разчетоха думите му като спад в напрежението между Вашингтон и Техеран. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че иракските власти предварително са уведомили американски официални представители кои военни бази ще станат мишени на иранските ракетни удари.

В обръщение президентът на САЩ Доналд Тръмп обявява незабавно "допълнителни наказателни санкции" срещу Иран.

"Ръцете на Солеймани бяха напоени с кръвта и на американци, и на иранци. Той трябваше отдавна да е премахнат. Съединените щати ще наложат незабавно допълнителни наказателни санкции на иранския режим. Те ще останат, докато Иран не промени държанието си."

Американският лидер обвини иранските власти за размириците в Близкия изток и Афганистан от последните години, но им предложи сътрудничество срещу тероризма:

"Унищожаването на групировката "Ислямска държава" ще е от полза за Иран и ние трябва работим заедно върху този и други общи приоритети. Обръщам се към народа и лидерите на Иран: Съединените щати са готови за мир с всеки, който иска мир".

Решението за нови санкции беше предизвикано от нанесените от Иран ракетни удари срещу две американски бази в Ирак. Тръмп уточни, че при атаките са нанесени минимални щети и няма американски или иракски жертви.

"В продължение на дълго време държавите толерираха деструктивното и дестабилизиращо поведение на Иран – тези дни приключиха", заяви президентът на САЩ.

„Вашата кампания на терор повече няма да бъде толерирана“, обърна се той към иранския режим, който според американския лидер е „водещ спонсор на тероризма, който застрашава цивилизования свят“.

„Иран трябва да изостави ядрените си амбиции и да прекрати подкрепата за тероризма“, настоя Тръмп и определи убития от САЩ ирански генерал Касем Солеймани като „топ терорист“. 

САЩ не искат да използват военната си мощ, икономическата им сила е най-добрият метод за възпиране, каза още президентът. 

"Въоръжените сили на Съединените щати са по-силни от всякога. Нашите ракети са големи, мощни, прецизни, смъртоносни и бързи. Фактът, че разполагаме с такава голяма армия обаче не означава, че трябва да я използваме. Ние не искаме да я използваме. Американската мощ -- и военна, и икономическа -- е най-добрият възпиращ фактор."

Тръмп призова световните сили да скъсат с останките от ядрената сделка с Техеран и посочи, че ще поиска от НАТО да бъде по-ангажирана с Близкия изток. 

След речта на Тръмп, беше регистриран спад в цените на суровия петрол и на златото на международните пазари, свързан с липсата на заявка за ескалация на напрежението в думите на американския президент.

Еспър: Няма поразени големи цели

Американският военен министър Марк Еспър разкри подробности относно иранското ракетно нападение срещу две бази на Съединените щати в Ирак. По-рано президентът Доналд Тръмп заяви, че няма загинали при нападенията, които дойдоха в отговор на убийството с американски дрон на генерал Касем Солеймани.

По думите на Еспър, Иран е изстрелял 16 ракети по базите. Поразени са палатки, паркинг и един хеликоптер, няма щети по големи обекти. Според председателя на обединения комитет на началник щабовете генерал Майк Майли иранската атака е имала за цел да причини големи щети върху базата Ал-Асад, както и жертви сред персонала, но допълва, че това е личната му оценка и разследването на нападенията продължава.

Шефът на Пентагона Марк Еспър каза още, че американската армия е готова да отговори на подобни атаки.

Иран: Имаме право да се защитаваме

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му не цели ескалация или война, но ще се защитава от всякаква агресия.

"Казахме ясно, че ако Съединените щати предприемат по-нататъшни действия, Иран ще отговори тежко, но пропорционално. Не ние започнахме процеса на ескалация. Съединените щати започнаха процеса на икономическа война срещу Иран", каза Зариф. 

Същевременно постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви, че страната му е приключила с отмъщението за Солеймани и нови военни действия няма да има, ако няма агресия от страна на Съединените щати, предаде ТАСС.

В писмо, адресирано до генералния секретар на ООН и до Съвета за сигурност, постоянният представител на Иран подчертава също така, че страната му уважава изцяло независимостта, суверенитета, единството и териториалната цялост на Република Ирак.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна