Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни процедури с барокамера за деца с увреждания в Дебелец

Барокамерата в Дома за медикосоциални грижи за деца в Дебелец е дарение от Фондация „Национален фонд Свети Никола“.
Снимка: Здравка Маслянкова

Домът за медикосоциални грижи за деца в град Дебелец започва да предоставя безплатни процедури с барокамера за деца с увреждания от 0 до 7-годишна възраст. Домът е първият в област Велико Търново, който има барокамера. Тя е дарение от Фондация „Национален фонд Свети Никола“.
     

Барокамерата е на стойност 37 840 лева. С дарението от Фондация „Национален фонд Свети Никола“ Домът за медикосоциални грижи в град Дебелец ще предлага лечение на деца с увреждания с кислород под налягане, обяснява директорът на дома д-р Анелия Георгиева:

„Да обхванем децата още от периода след раждането, когато са родени с асфиксия, когато имат някакви здравословни проблеми. Нашата амбиция е да намалим уврежданията и да скъсим периода на възстановяване на тези деца“.

Лечението с оксигенация не изключва медикаментозното лечение, уточнява д-р Георгиева.

Барокамерата се използва при широк спектър от здравословни проблеми, сред които разстройства от аутистичния спектър и синдром на Даун, ДЦП и други неврологични заболявания. 

В камерата децата ще влизат с родител или медицинска сестра. "При достигане на терапевтичното налягане пациентът вдишва до 90% чист кислород. Лечебната фаза започва тогава, когато налягането достигне предписаното ниво", допълва лекарката. 

Процедурите са безплатни за 96-те деца с увреждания, които ползват услугите на дома.

Родителите не бива да очакват чудеса – с две-три процедури да се постигне забележим резултат и подобряване на състоянието на детето. Защото това, което е достатъчно да помогне на един малък пациент, може да не повлияе на друг, съветва още д-р Анелия Георгиева.

Лечебният сеанс за децата с кислород под налягане трае от 45 до 90 минути според насоките на лекуващия лекар. Използва се не само за лечение, но и за превенция на много заболявания. 
Този метод на лечение не само не отрича други методи и практики в терапията, но ги допълва, а в много от случаите увеличава тяхната ефективност, поясни директорът на детския дом в Дебелец д-р Анелия Георгиева.
Тя определи това като поредната крачка, която се прави, за да бъдат насърчени родителите на деца с увреждания да не ги изоставят и да се грижат за тях с помощта на медиците и специалистите. 
Още за лечението с барокамера слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.