Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джъстин Трюдо: Украинският пътнически самолет е свален от иранска ракета

| обновено на 10.01.20 в 01:55
Канадският премиер Джъстин Трюдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо стана първият правителствен лидер, който директно обвини Иран за катастрофата на украинския пътнически самолет близо до Техеран:
„Имаме разузнавателни данни от различни източници, включително от нашите съюзници и нашето разузнаване, които сочат, че самолетът е бил свален от иранска ракета „земя-въздух“.

От своя стана Техеран поиска от Отава да предостави разузнавателните данни, които сочат, че украинският самолет е бил свален от иранска ракета, предаде Асошиейтед прес.

Джъстин Трюдо каза още, че поразяването на самолета може да е станало случайно. След Трюдо и британският премиер Борис Джонсън също заяви, че самолетът е свален от ракета и призова за пълно и прозрачно разследване.

Всичките 176 души на борда на "Боинг 737" на Украинските международни авиолинии са загинали малко след излитането от Техеран в сряда сутринта. Властите в Иран отричат ракетен удар - нарочен или случаен. Те поискаха представител на компания Боинг да участва в проучването на данните от черната кутия на падналия самолет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна