Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Геранмайе: Не виждам какво Европа може да спечели от нови санкции на Техеран

Иранският флаг пред сградата на Международната агенция за атомна енергия във Виена.
Снимка: Ройтерс

Кризата около Иран събира извънредно следобед външните министри на Европейския съюз. Съвещанието в Брюксел беше свикано заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани, което доведе до размяна на удари между Съединените щати и Иран, и декларацията на Техеран от миналата неделя, че няма да се съобразява с ограниченията върху ядрената си програма. Европейските дипломати ще обсъдят активиране на клаузата от ядрената сделка от 2015 г., която предвижда възобновяване на санкциите на ООН срещу Техеран.

Според анализаторът Ели Геранмайе от Европейския съвет за външна политика санкционен натиск върху Техеран ще е контрапродуктивен:

„Не виждам какво Европа може да спечели, като изостри и отнесе спора към Съвета за сигурност и като наложи нови санкции на Техеран. Това крие риск да провокира Иран да разгърне ядрената си дейности и да закрие дипломатическите си канали, които са абсолютно необходими в момент, когато сме свидетели на кулминация в напрежението между Иран и САЩ“, каза тя в интервю за БНР.

„Нужни са по-целенасочени усилия за изработване на пакет от икономически мерки, които да бъдат предложени на Иран и които да позволят на европейците, заедно с Русия и Китай, да предотвратят нова ядрена криза през идните месеци“, добави анализаторът.

Позицията, както и цялото интервю с  Ели Геранмайе от Европейския съвет за външна политика ще може да чуете тази събота в предаването „Събота 150“ на програма  „Хоризонт“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна