Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новооткрити стихове, писма и документи хвърлят нова светлина върху живота на Пейо Яворов

4
Снимка: БГНЕС

Непознати до момента стихове на големия български поет Пейо Яворов ще бъдат издадени в книга и скоро ще достигнат до ценителите на поетичното слово. Освен тях, в томчето са поместени писма и документи на поета с особена стойност. Ценните реликви са открити от частно лице, което ги предоставя на Народната библиотека в столицата, с молба да бъде потвърдена тяхната автентичност.

Сред 19-те документа, които са от октомври 1912 г., се отличават четири писма до дейците на национално-освободително движение в Македония Тодор Александров, Христо Чернопеев, Тане Николов и Тодор Тодоров, сведения за работата на Яворов като първи кмет на град Гоце Делчев, къс от знаме в рамка и четири разписки. Автентичността им е категорично доказана отдоц. Милкана Бошнакова, историк и архивист.

От новото издание, наречено „Непознатият Яворов“,читателите ще научат любопитни моменти от живота на поета, от периода, когато за втори път заминава, като командир на опълченски отряд, да се бори за освобождението на Македония. Но най-въздействащиса три непознати досега стихотворения, с изключителна литературна стойност. Те са разчетени от доц. Милкана Бошнакова и подредени графично в стихотворна форма от литературния критик и изследовател Пламен Тотев.

Един от митовете, забулили личността на Пейо Яворов е свързан с момента, в който спира да пише. Според изследователи, той се отказва от поезията след смъртта на първата си любов – Мина Тодорова през 1910 г. Новооткритите детайли от живота му обаче, развенчават този мит, в навечерието на 142-та годишнина от рождението на поета-революционер (13 януари 1878г.), и ни дават повод отново да припомним мащаба на неговото дело и поетичен талант, оставил трайни следи в националната ни памет.


Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, издателство "Персей"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени