Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амирали Хаджизадех пое пълната отговорност за сваления самолет

Иран призна, че е свалил украинския самолет

Протестиращи в Техеран поискаха оттеглянето на Али Хаменей

| обновено на 11.01.20 в 17:49
Командирът на аерокосмическите сили на Иранската революционна гвардия Амирали Хаджизадех
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският пътнически самолет, който катастрофира близо до Техеран, беше случайно свален в резултат на „човешка грешка“, призна Генералният щаб на въоръжените сили на Иран. 

Според изявлението самолетът е бил обстрелян, тъй като е летял в близост до военно съоръжение на Ислямския революционен гвардейски корпус, поставено в готовност заради възможен отговор на САЩ на ракетните атаки срещу американски бази в Ирак. Операторът на иранската ракета не е действал по заповед, заради проблем с комуникацията, а украинският Бойнг 737 е бил помислен за крилата ракета. 

Отговорност за случая пое Амирали Хаджизадех

Командирът на аерокосмическите сили на Иранската революционна гвардия Амирали Хаджизадех пое пълната отговорност за сваления по погрешка пътнически самолет край Техеран в сряда. Когато е научил, че иранските военни са го свалили, той е заявил, че "му се иска да е мъртъв, за да не бъде свидетел на подобен инцидент":

"Бяха в западната част на страната след приключването на ракетните удари срещу американските бази, когато чух съкрушителните новини за катастрофата с украинския самолет. Наистина бих искал аз да съм мъртъв. Казах, че бих предпочел да умора, но да не ставам свидетел на това.“

На пресконференция Хаджизадех разкри, че операторът на иранската ракета е имал само 10 секунди да реши дали да открие огън. По думите му украинският самолет е бил сбъркан с крилата ракета. Той обвини за катастрофата Съединените щати и нагнетяването на напрежението с Техеран и съобщи, че машината е била свалена с ракета с малък обсег. Хаджизадех съобщи още, че Иран е бил в готовност за пълномащабна война със САЩ по време на инцидента. ЕПА/БГНЕС

Оказа се, че Генералният щаб на Военновъздушните сили на Иран е разбрал причината за катастрофата още в сряда сутринта, но не уведомил ръководството на гражданската авиация на страната. 

От Украинските международни авиолинии - компанията собственик на разбилия се Боинг 737, твърдят, че не са получили сигнал за заплаха, а летището в Техеран е работело напълно нормално. 

Президентите на Иран и на Украйна Хасан Рохани и Володимир Зеленски говориха по телефона след признанието на Техеран. 

Хасан Рохани: Всички замесени ще бъдат наказани за тази "катастрофална и непростима грешка"

Иран ще продължи да разследва обстоятелствата, при които „непростима човешка грешка“ доведе до катастрофата на украинския самолет край Техеран, заяви иранският президент Хасан Рохани. Според него "е необходимо да се вземат мерки за отстраняване на слабостите в системата за противовъздушна отбрана на Иран, за да не се повтори отново подобна трагедия".

„Вътрешното разследване на въоръжените сили стигна до заключението, че ракета, изстреляна заради човешка грешка, доведе до страшната катастрофа, при която загинаха 176 невинни хора“, се казва още в изявление до Рохани, публикувано в Туитър.

„Украинският пътнически самолет - полет 752, е излетял от летище "Имам Хомейни" и е преминал близо до обект на Революционната гвардия. При тези обстоятелства самолетът е попаднал под непредумишлен обстрел и тази човешка грешка е довела до невинни жертви на сънародници и чуждестранни граждани“, беше заявено по иранската държавна телевизия.

Съобщава се още, че виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност.

От своя страна иранският външен министър Джавад Зариф написа в Туитър, че „човешка грешка по време на криза, провокирана от американския авантюризъм“ е довела до катастрофата. Той изрази своите съболезнования и извинения на семействата на загиналите в катастрофата. 

Признанието на властите в Техеран бе направено ден след като началникът на гражданската авиация на Иран отрече твърденията, че самолетът е бил свален. Както и на фона на сериозен международен натиск Иран да извърши обективно разследване, след като няколко западни правителства обявиха, че самолетът е бил свален от иранска ракета.

 ЕПА/БГНЕС

Володимир Зеленски очаква пълно разследване и компенсации

Украинският президент Володимир Зеленски написа във Фейсбук, че очаква обстойно разследване от Техеран, пълно признание на вина, както и отговорните за катастрофата да бъдат изправени пред съда. По думите му Украйна иска да получи пълен достъп до разследването, както и че все още очаква парични компенсации и официално извинение по дипломатически канали за случилото се.

Президентите на Украйна и Франция - Володимир Зеленски и Еманюел Макрон - се договориха френски експерти да помогнат за дешифрирането на черната кутия на самолета. Париж започна официално процедура за стартиране на международно разследване на катастрофата.

Али Хаменей свика спешно заседание на Върховния съвет за национална сигурност

Върховният лидер на Иран Али Хаменей свика спешно заседание на Върховния съвет за национална сигурност, веднага след като е бил информиран за причините, довели до свалянето с ракета на украинския самолет край Техеран. Той се разпореди всички резултати от разследването да бъдат публикувани.

Джъстин Трюдо: Нужни са признания 

Според премиера на Канада Джъстин Трюдо са нужни признания и отчетност. Той настоя и за "прозрачност и справедливост за семействата на жертвите" на катастрофата, много от които имаха и с канадско гражданство. 

ЕС очаква Иран да предприеме разследване по международните стандарти

"В резултат на поетите ангажименти от президента Рохани, ЕС очаква Иран да продължи изцяло да сътрудничи, както и да предприеме пълно и прозрачно разследване според международните стандарти на това как тази трагедия се е случила". Това се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност в отговор на признанието на Иран, че украинският самолет е свален погрешка от нейните сили.

"Необходимо е да се предприемат подходящите мерки, които да гарантират, че такъв ужасен инцидент никога няма да се повтори", се казва още в изявлението. 

Майкъл Боцюркив: Признанието е много добър ход 

Пред Би Би Си Майкъл Боцюркив - анализатор и бивш говорител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, определи като много добър ход признанието на иранското правителство:

"Това са наистина добри новини, тъй като ще даде възможност за по-прозрачно и приемливо разследване, с което да се разбере какво точно се е случило и да се предотврати вероятността да се случи отново. Нещо друго много интересно дойде от иранското правителство днес - а именно, че искат да поканят руснаците да разследват и да анализират черните кутии. Имайки предвид, че ракетата, свалила самолета, е вероятно руска, това е странно решение според мен".

В Техеран избухнаха протести

Ирански демонстранти поискаха днес оттеглянето на върховния лидер аятолах Али Хаменей след свалянето на самолет със 176 души на борда, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. На публикувани в Туитър видеа се вижда как стотици хора скандират "главнокомандващ - оставка, оставка" пред Техеранския университет "Амир Кабир". Ройтерс уточнява, че не може да установи дали кадрите са автентични.

В социалните мрежи жителите на ислямската република питат защо не е било затворено летището в иранската столица. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна