Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нено Димов остава за постоянно в ареста

Защитата ще протестира мярката пред Апелативния спецсъд

| обновено на 11.01.20 в 18:44
Специализираният наказателен съд заседава по искането на прокуратурата за постоянен ареста на Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд. 

Има обосновано предположение за съпричастност на министър Димов към престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост заради водната криза в ПерникСпоред съда Нено Димов е отговарял за утвърждаване на графиците за това къде да отива водата от язовир "Студена" и когато е видял, че има проблеми с дебита на водоема, е трябвало да спре подаването на вода за промишлени потребители. 

Съдът се съгласи с прокуратурата, че макар и в оставка, ако бъде на свобода, Димов може са повлияе на своите доскорошни подчинени, да укрие документи или да манипулира техните показания, които са дали досега.

Спецсъдът обясни, че проблемът с липсата на вода в Перник е обществено значим и разследващите органи трябва да бъдат оставени спокойно да намерят всички отговорни за кризата в града.

Прокуратурата коментира, че е удовлетворена от решението на съда.

Защитата на Димов не е съгласна и ще протестира пред Апелативния спецсъд, който ще заседава в четвъртък, когато трябва да реши окончателно дали Нено Димов да остане в ареста.

"След като тепърва ще се разследва кризата с водата, защо го задържат затова, че е причинил кризата с водата. Съдът всъщност призна, че тепърва трябва да се установява защо това се е случило, но го задържа без изненада, защото обществото така очаква и защото с новата вълна в прокуратурата се обеща, че ще се заеме прокуратурата с високите етажи на властта", заяви адвокат Ина Лулчева

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев отговори:

"Не съм твърдял, че г-н Нено Димов трябва да има мярка за неотклонение "задържане под стража", за да можем да разследваме спокойно. Считам, че са налице законовите предпоставки за тази мярка за неотклонение, защото към момента е налице опасност да извърши друго престъпление, с оглед високата степен на обществена опасност - на него самия, като длъжностно лице, и на деянието, което е извършил, само към момента го казвам. При наличие на нови факти и обстоятелства, евентуално такива, които вие твърдите (гласуване на оставката на Нено Димов - бел.ред.), когато тя (оставката - бел.ред.) стане факт, тогава ще я коментираме. Разбира се, ние сме длъжни да коригираме позицията си, да съобразим и тези факти при преценката за мярката за неотклонение".

Работата по установяване на отговорните за водната криза в Перник продължава: 

"Най-вероятно ще има привличане към наказателна отговорност и други длъжностни лица, не само от МОСВ. На този етап доказателствата са били достатъчни за повдигане на обвинение на обвиняемия Нено Димов", увери прокурор Ангел Кънев. 

Пред Специализирания наказателен съд Димов заяви, че е изпълнявал добросъвестно задълженията си.

Прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев поиска от Спецсъда да остави за постоянно в ареста Нено Димов заради изключително високата обществена опасност на извършеното престъпление.

Прокуратурата извежда обвинението за умисъл от факта, че въпреки че от месечните справки, които Димов е получавал от януари 2018 година, е ставало ясно, че водата в язовир „Студена“ драстично спада, казвал „да“ на исканията за промишлено водоподаване към „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“.

Според прокурор Кънев Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка беше отказвал вода за двете дружества.

Адвокатът на Димов Ина Лулчева твърди, че клиентът ѝ само е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от „Студена“ и за промишлени нужди. Според нея по делото няма доказателства, че Димов е бил изрично уведомяван за проблем с водата в "Студена". Освен това не Нено Димов, въпреки че подписите под графиците на язовирите е негов, а заместникът му - Красимир Живков е имал преки ангажименти да следи какво е състоянието на язовирите от т.нар. "стратегическа система". 

До септември 2019-а година в справките от ВиК Перник пишело, че няма проблем с нивата на "Студена" и че режимът е средно влажен. През октомври 2019-а той вече става средно сух, а през ноември е сух режим и се стига вече и до водния режим. 

Според прокурор Кънев, ако е на свобода, Димов може да попречи на разследването. Напротив - смята адвокат Лулчева - такава опасност няма, защото прокуратурата вече притежава всички документи, свързани с обвинението му.

Нено Димов беше задържан - първо за 24 часа, а след това и с прокурорско постановление в четвъртък - 9-и януари.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020