Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цай Ингвен бе преизбрана за президент на Тайван

Цай Ингвен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентката Цай Ингвен бе преизбрана начело на Тайван на фона на напрежението с Китай, който има териториални претенции към острова, предаде БТА.

„Тайванците показаха на света до каква степен обичат свободния и демократичен начин на живот, както и своята страна“, каза Цай в изявление пред журналисти, в което обяви победата си.

Тя призова Китай да прекрати заплахите си срещу Тайван и изрази надежда, че властите в Пекин ще разберат, че Тайван е една демократична страна и че тайванското демократично избрано правителство няма да се подаде на заплахите, допълни Цай, цитирана от Франс прес.

Тя каза, че отхвърля модела на Пекин за управление на Тайван, визирайки модела "Една страна, две системи", използван и за Хонконг и Макао, предаде ДПА.

Цай освен това спомена протестиращите в Хонконг, като каза, че е уверена, че „нашите приятели в Хонконг ще са доволни от решението, взето от тайванците на тези избори“.

Цай Ингвен е кандидатка на Демократичната прогресивна партия, която е против сближаване с Китай.

Нейният опонент от опозицията Хан Куоюй призна поражението си.

„Обадих се на президентката Цай, за да я поздравя“, заяви той. „Тя спечели нов четиригодишен мандат“, добави Хан, който бе кандидат на прокитайската партия Гоминдан.

Встъпването на Цай в длъжност ще бъде на 20 май.

Окончателните данни от преброяването на бюлетините показват, че Цай Ингвен печели с 57,1% от гласовете, а Хан - 38,6%. Това означава, че Цай е получила подкрепата на 8,1 милиона гласоподаватели, с 1,3 милиона повече в сравнение с предишните президентски избори през 2016 г., предаде Франс прес.

Резултатите от изборите в Тайван показват още, че управляващата ДПП запазва мнозинството си в парламента. Партията на Цай получава 61 от 113 места в еднокамарния парламент. Това е по-слаб резултат от изборите през 2016 г., когато ДДП спечели 68 места.

Гоминдан печели 35 места, с 3 повече от тези на изборите през 2016 г. Останалите места се поделят между по-малки партии и независими кандидати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени