Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон стана официално евродепутат

Карлес Пучдемон пред ЕП преди първото му участие като евродепутат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон пристигна днес в Европейския парламент и обвини Испания в неспазване на върховенството на закона. След като Съдът на Европейския съюз обяви, че той може да заеме мястото си като евродепутат, Пучдемон присъства на откриващата сесия на Европарламента в Страсбург.

При засилено медийно внимание, полицейска охрана и обграден от привърженици, Карлес Пучдемон влезе в сградата на Европейския парламент в Страсбург.

„Има страна – членка на Европейския съюз, която не спазва върховенството на закона в Европа. Това е Испания. Ние сме тук, за да припомним, че кризата в Каталуния не е вътрешнополитически проблем, а европейски“, заяви той.

Демонстрантите носеха каталунски знамена и настояха за независимостта на автономната област от Испания.

Пред „Хоризонт“ един от демонстрантите заяви:

„Ние сме много горди с него и с това, което той направи за нас, за да защити правата ни и да подкани каталунците да поискат своята свобода и да бъдат независими“.

Миналата седмица испанският съд настоя ЕП да премахнат имунитета на сепаратисткия лидер.

Първата за годината сесия на Европейския парламент в Страсбург започна с минута мълчание в памет на жертвите на катастрофата на украинския самолет в Иран. Председателят на институцията Давид Сасоли изрази съболезнования на близките и приятелите на загиналите:

„Убедени сме, че прозрачно и задълбочено разследване ще донесе справедливост на жертвите“. 

Кризата в Близкия изток ще бъде във фокуса на внимание на Европейския парламент утре, когато се очаква върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел да докладва за ситуацията в Иран и в Ирак.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна