Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин предложи референдум за конституционни промени

| обновено на 15.01.20 в 15:01
Владимир Путин по време на годишното си послание
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предложи референдум за промени в конституцията така, че основният закон на Русия да има приоритет над международно-правните норми.

В традиционното си годишно послание към Федералното събрание той каза, че други промени в конституцията предвиждат разширяване на правомощията на парламента за сметка на тези на президента.

Ако промените бъдат одобрени и влязат в сила депутатите в Държавната дума ще могат да утвърждават кандидатурите на премиера, на вицепремиерите и на федералните министри.

Президентът няма да има правото да отклонява предложените кандидатурите, но ще може впоследствие да уволнява висшите чиновници при изчерпване на доверието към тях.

Ръководителите на силовите структури няма да се назначават пряко от държавния глава, а ще се избират след консултации между него и сенаторите в Съвета на Федерацията (горната камара на парламента).

Владимир Путин предложи също така нови изискванията към бъдещите кандидат-президенти. Те трябва да са живели в Русия през последните 25 години, а не 10, както е в момента, и да не притежават чуждо гражданство. Друга промяна се отнася до броя на президентските мандати. Путин предложи от конституцията да отпадне думата „поредни“, така че наследникът му на президентския пост да има правото само на два мандата.

Путин говори вече повече от час пред депутатите от двете камари на руския парламент, пред министрите от кабинета и ръководителите на регионите. Оправдаха се очакванията, че президентът ще акцентира върху социално-икономическите проблеми.

Той предложи и допълнителни бюджетни плащания за младите семейства с цел стимулиране на раждаемостта.

Обърна особено внимание на необходимостта от модернизиране на образователната инфраструктура, както и на здравеопазването. президентът подчерта необходимите мерки за увеличаване на икономическия растеж и за привличането на инвестиции, включително чрез промени в действащия наказателен кодекс.

В изложбената зала „Манеж“ в центъра на Москва са поканени 1300 гости, сред които депутатите от Държавната дума, сенаторите от Съвета на федерацията, министрите, ръководителите на Върховния и на Конституционния съд и губернаторите на регионите.

За събитието са акредитирани 900 руски и чуждестранни журналисти.

Събитието се предава пряко на видеостени на ключови места в Москва, в болниците, библиотеките, градския транспорт.

Посланието на президента ще достигне до космонавтите на Международната космическа станция и до скиорите в подножието на връх Елбрус, където е монтиран екран на височина над 3800 метра.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна