Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МЗ иска от НАП проверка на болници и на търговци на лекарства

| обновено на 15.01.20 в 19:27
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването ще изработи законопроект, с който частните лечебни заведения ще прилагат същите правила по отношение на Закона за обществените поръчки, както държавните и общинските лечебни заведения.

Това обяви министър Кирил Ананиев след сигнала на управителя на Здравната каса Дечо Дечев за огромни разлики в цените на лекарствата, реимбурсирани от касата.

Ананиев ще поиска от НАП да провери болниците и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онко-хематологичните лекарства.  Ще бъде направена и проверка на финансовите резултати на лечебните заведения, като ще бъдат сверени с позитивния лекарствен списък на Касата.

В МЗ е получен сигнал за лекарството за онкоболни "Пеметрексед", което е закупено от 9 болници на цена от 129 до 1063 лв, което е 7 пъти разлика в цената. Управителят на Здравната каса доктор Дечо Дечев поясни:

"Първите 10 лечебни заведения, които са отчели фактури към касата и тя ги е платила, всичките, 100% от тях, са частни лечебни заведения".

Министър Ананиев коментира, че ще се вземат редица мерки, предвиждащи частните лечебни заведения да прилагат същите права, както държавните.  Той поясни, че досега не е имало сигнали в министерството за такива огромни разлики в цените на лекарствата, купувани от държавни и частни болници. 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова също обеща пълна проверка на случая:

„Ще направим всичко възможно да се изясни конкретната ситуация, от една страна да гарантираме равнопоставеност и от друга да дадем сигурност на българските граждани, че средствата за здравеопазване, които се увеличават всяка година, отиват именно да се подобри здравето на хората".

Д-р Дечо Дечев ще бъде изслушан утре по време на заседанието на фронталната комисия по здравеопазване

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Проф. Румен Кастелов

Ортопедично... за зимата

публикувано на 24.02.20 в 17:05

Липсват медицински маски в аптеките

публикувано на 24.02.20 в 13:02