Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният спецсъд реши:

Нено Димов остава в ареста

| обновено на 16.01.20 в 16:48
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на околната среда Нено Димов остава в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд след продължило повече от 4 часа заседание. Това е окончателно решение, което може да бъде променено при промяна на обстоятелствата. Засега Димов остава единственият обвиняем. 

Съдът потвърди най-тежката мярка за неотклонение с уговорката, че спазва презумпцията за невиновност и реши, че има обосновано предположение, че бившият министър е извършил престъплението, в което е уличен. На първа инстанция, в събота, му беше наложена най-тежката мярка за неотклонение - постоянен арест, по обвинението в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. 

В документите и свидетелските показания съдът откри информация, че той системно е бил уведомяван, че нивото на язовир "Студена" пада критично, но въпреки това не е спрял водоподаването към "Стомана индъстри" и "Топлофикация - Перник", а това е било изключително и само негово правомощие.

Съдът допусна, че с действията си Нено Димов може да е ощетил държавния бюджет, като изчисли разликата между приходите, които държавата би имала от продаването на вода на битови абонати и на промишлени абонати, като разликата там е в пъти повече, тъй като цената е по-скъпа за битовите абонати. Прокуратурата извежда обвинение за 11 милиона лева загуби, причинени от бездействието на Димов, тъй като водата за битови нужди е била плащана по 2 лева на кубичен метър, докато за промишлените предприятия, в случая "Стомана" и ТЕЦ - Перник, тя е била за 13 стотинки.

Няма отказ на вода за битови потребители, коментира адвокат Ина Лулчева:

"Това не е работа на министъра.Той управлява водите, не цените. Не виждам защо трябва да се счита за обществено вредно да се подава вода за промишлени нужди. Нали не твърдим, че промишлеността не трябва да получава вода". 

Специализираният апелативен съд не видя опасност на свобода Нено Димов да извърши друго престъпление, но го остави в ареста. Съдия докладчикът Красимира Райчева и останалите две съдийки смятат, че с действията си той е провокирал "масови негативни обществени реакции, свързани с това, че целият пернишки регион е подложен на силно рестриктивен воден лежим, а жителите търпят тежка и без прогнози за скорошно подобрение водна криза".

Два тома нови доказателства представи днес прокуратурата на съда, а защитата на Нено Димов - решението на парламента за освобождаването му от поста плюс заповед, с която той е възложил контрола по водите на заместника си Красимир Живков. 

Пред съда беше представен и документ, според който Ненов Димов е изпращал графиците за водоподаване от стратегическите язовири на трима свои колеги - министрите на енергетиката, на регионалното развитие и на земеделието.

И днес тезата на прокуратурата беше, че Нено Димов е отговорен за кризата с водата в Перник, защото негово е било решението дали вода от "Студена" да се подава за промишлени нужди. Това ставало ясно както от нормативните документи, които прокуратурата е открила, така и от свидетелските показания.

Нито ВиК - Перник, нито регионалното министерство са имали отношение към водата за битови нужди, казаха от държавното обвинение, като припомниха, че ВиК има задължение за водата за битови потребители, а регионалното министерство - за състоянието на язовирите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна