Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров се надява на трайно решение на водната криза в Перник

| обновено на 17.01.20 в 19:06

Проекти за решаване на водната криза в Перник ще бъдат представени утре на среща при премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

В нея ще участват трима министри - на околната среда и водите, на икономиката и на енергетиката, кметовете на София и на Перник, областният управител на Перник.

Екоминистърът Емил Димитров беше днес в Перник. Димитров и се срещна с кмета Станислав Владимиров, но и двамата се въздържаха да коментират конкретните варианти за решаването на водния проблем. 

Окончателното решение затова кой от вариантите за решаването на водната криза в Перник ще бъде реализиран, ще вземе премиерът, заяви на брифинг след проведената среща с кмета Станислав Владимиров новият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

"Възможни са няколко варианта, едните са по-добри, другите са по-лоши, но мисля, че крайното решение е на този, който ще даде парите, който ще даде старта за решаването на проблема - това е премиерът. На мен той ми е началник. Възложил ми е да запозная за част от възможните варианти господин кмета и Общинския съвет и утре се надявам ние да ги обсъдим там. По някои въпроси има различно мнение, аз лично се съгласявам с мнението на всички по обективни причини, ще ми се най-хубавия вариант за Перник. Това, което в моите очи си струва, е най-хубаво и най-добро, но премиерът си взима окончателното решение и ние утре ще го разберем, поне аз така се надявам или поне в коя посока да работим".

Според кмета на Перник Станислав Владимиров:

"Аз мисля, че има един, два, които са най-сериозните и в най-дългосрочен план най-ефективните, защото тази криза може да отшуми за няколко месеца, тази криза може да продължи и години".

В Перник министърът на околната среда и водите засегна и темата с вноса на отпадъците. В много бърз порядък трябва да бъде създаден механизъм за по-строг контрол, каза Емил Димитров. По думите му мораториум на този етап вероятно няма да бъде въвеждан, докато не бъдат синхронизирани новите правила.

"Регионалните структури сами издават разрешения, сами си ги контролират. Министърът няма влияние върху тези техни решения, но сериозно се замислям дали да не ги посъветвам - докато не приемем новата форма на контрол, дали да не се въздържат да издават разрешения на териториалните структури за нов внос".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна