Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеообръщение на бразилския министър на културата предизвика възмущение

Видеообръщение на бразилския министър на културата Роберто Алвим, в което той използва части от реч на Йозеф Гьобелс, министър на пропагандата и просвещението на Нацистка Германия, предизвика възмущение.

В шестминутното видео Алвим казва:

"Бразилското изкуство на следващото десетилетие ще бъде героично и ще бъде национално, ще бъде надарено с капацитет за емоционална ангажираност, дълбоко свръзана с неотложните стремежи на народа ни. В противен случай ще бъде едно нищо".

Части от казаното от него са идентични с реч, цитирана в книгата "Йозеф Гьобелс: Автобиография" на немския историк Петер Лонгерих, автор на няколко труда за Холокоста.

"Германското изкуство на следващото десетилетие ще бъде героично, ще бъде стоманено романтично, ще бъде фактическо и напълно освободено от сантименталност, ще бъде нацианално, с огромен патос и отдадено. В противен случай ще бъде едно нищо".

Като фон в клипа, публикуван в "Туитър" страницата на министерството, освен това е използвано произведение на Вагнер - любимия композитор на Хитлер.

Алвим определи случая като "ораторско съвпадение". Въпреки това се появиха призиви крайнодесният президент на Бразилия Жаир Болсонаро да поиска оставката му. Не липсваха обаче и похвали под видеото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна