Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разследват бургаско пристанище за внос на 20 контейнера с италиански отпадъци

Снимката е илюстративна

Районната прокуратура в Бургас започна разследване за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци  на пристанище, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“ ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи,  стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

Изпращач на контейнерите е италианското дружество „Дентиче панталеоне“ със седалище Авелино, Италия.

Получател на товара е българското търговско дружество „Блацион“ ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е  Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония.

Получателят - „Блацион“ ООД, е същият, заради който районната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия, открити на пристанище „Варна-запад“.

В резултат на извършени понастоящем действия по разследването в Бургас е установено несъответствие на декларирания, с част от фактически наличния отпадък.  

Действията по разследването и процесуалните такива продължават.

В ход са засилени мерки срещу вноса на отпадъци в страната, съобщи премиерът Бойко Борисов:

"И на митниците сме разпоредили за проверка на влаковете и на контейнерите. И виждате вече как панически ги изкарват, хвърлят ги на улиците и бягат. По цялата страна  ДАНС, МВР и прокурорите се занимават с таа работа".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от