Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богослужения в църквата музей „Свети Атанасий“ след прекъсване от 7 десетилетия

4
Десетки миряни с децата си прекрачиха отново прага на храма за богослужението.
Снимка: Здравка Маслянкова

В средновековната църква музей „Свети Атанасий“ в архитектурния резерват Арбанаси след седем десетилетия прекъсване, на храмовия празник днес бяха възстановени богослуженията.

Храмът е национален паметник на културата, собственост е на държавата. За възобновяване на църковните служби беше постигнато споразумение между Община Велико Търново, Историческия музей и великотърновския митрополит Григорий.

Днес е свят ден за Арбанаси, защото в историческия храм „Св. Атанасий“ отново има богослужение. Последните литургии са били преди седем десетилетия, разказа свещеникът на селото Киприян:

„Околийският началник на Горна Оряховица е изпратил подчинен негов старшина да прибере ключовете от свещеника на петте църкви в село Арбанаси. Служения в тези храмове не е имало“.


Средновековната църква „Св. Атанасий“ е уникален паметник на културата от национално значение, реставрирана е през 70-е години на миналия век, поясни Иван Църов, директор на Регионалния историческия музей, стопанин на арбанашките църкви:

„Църквата е завършена и стопанисана окончателно през 1667 година. Стенописите са рисувани от зографи от школата в Йоанина в Северозападна Гърция“.  

Уникален е и параклисът към църквата, стенописен от най-ранните представители на Тревненската школа. Църквата „Св. Атанасий“ ще бъде включена в националните туристически маршрути, посочи кметът на Велико Търново Даниел Панов, по чиято инициатива бяха възстановени богослуженията в храма музей:

„Това, което постигнахме с Митрополията, е добър знак да се пази всичко, което е християнско, българско“.


Десетки миряни с децата си прекрачиха отново прага на храма за историческото богослужение:

„Да се учим на традиция, да възпитаваме в българското“.

„За спокойствие, за мир на духа“.

„Все си има някаква надежда за смирение, за благотворение“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия