Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В света на музиката и фотографското изображение

4
Стоян Сертев
Снимка: архив

Цигуларят Стоян Сертев – най-добрият фотограф сред музикантите, стигащ висотите на вдъхновеното майсторство и най-добрият музикант сред корифеите на фотографията във времето, когато благодарение и на неговите постижения тя започва да се приема като изкуство и у нас.

Деца в каракачанска носия, Копривщица, 1952 г. Снимка: Стоян СертевДнес всеки снима и може да споделя с останалата част от човечеството всяко произволно изображение, а да снимаш и проявяваш сам кадрите в епохата на черно бялата фотография с отговорността, че създаваш образ, визия, спомен за бъдещето от човек, събитие или място е нещо съвсем друго като присъствие. Какви са художествените му измерения се вижда веднага във великолепния албум с негови фотографии, където има забележителни портретни изображения на известни личности в изкуството, художници, музиканти, артисти, майсторски постигнати репродукции на картини, находки на типажи и прекрасни фотопейзажи, уловени с окото на художник. Ако не беше този албум и изложбите с негови фотографии, чийто основен инициатор е неговият син, художникът Александър Сертев, щеше да избледнее напълно с времето втората линия, успоредна с музицирането в квартет, на цигуларя Стоян Сертев.

Албумът със снимки под надслов „Една епоха в черно и бяло“ е придружен с компактдиск на изпълнения на квартет Аврамов „от епохата на моно записите“. Стоян Сертев е вторият цигулар на квартета, който успява в края на 30-те години на събере заедно четирима музиканти, Аврамов, Сертев, Магнев и Кугийски, свирили на първите пултове в Оркестъра на операта и вече с известен опит като квартетисти, които постигат общото преживяване на музицирането на четири струнни инструмента с техния еднороден тембър.

Да бъдеш втори цигулар в струнен квартет, което изисква най-високата степен на чувствителност и прецизност в изпълнителското изкуство, което представя за първи път на публиката шедьоври от квартетната литература, така, че тя да разбере и оцени този елитарен жанр, означава, че си на първа линия на строителите на музикалната ни култура. Тази публика, благодарение на концертите с живо изпълнение пред микрофоните на Радиото се разширява многократно и по-късно като Държавен радиоквартет, който прави и първите студийни записи на струнни квартети за музикалния фонд, излъчвани по радио програмите. Същевременно фотоапаратът в ръцете на цигуларя Стоян Сертев е запечатал исторически кадри, които следва да бъдат и в музейната сбирка на историята на Радиото.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от

Напусна ни Емил Бояджиев

публикувано на 16.02.20 в 20:33
От ляво надясно: Владимир Аврамов, Стоян Сертев, Константин Кугийски, Стефан Магнев

Спомен за Константин Кугийски

публикувано на 14.02.20 в 19:18