Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще изглеждат войните на бъдещето

„Файненшъл таймс“ прогнозира марионетни конфликти между групировки с високотехнологично оръжие

Снимка: Ройтерс

„Войните на бъдещето няма да започват и приключват, вместо това те ще хибернират и ще тлеят“, е прогнозата на американския експерт Шон Макфейт – бивш десантчик, наемник и автор на издадената през 2019 г. книга „Новите правила на войната“.

Описаната от него „сива зона между мира и война“ - днес широко приета от специалистите - това ще бъде резултатът от развиващите се международни отношения и промените в това кой се появява на фронтовата линия, пише днес в своя статия „Файненшъл таймс“.

Несигурността относно природните ресурси, климатичните промени и ръстът на населението, както и продължаващото религиозно напрежение - всичко това вероятно ще доведе до конфликти, които ще клокочат постоянно, заявяват анализатори. А понякога ще се разливат в публичната сфера.

Междувременно, към 2050 г., властта на държавата се очаква да отстъпи на автономни региони, мегаградове и частни интереси, което от своя страна ще умножи обхвата на противниците във вражески действия.

Всичко това ще бъде засегнато през следващите 3 десетилетия от напредъка на технологиите.

Теории за войните на бъдещето се фокусираха над идеята за възхода на робота убиец - автономни смъртоносни оръжия, които надхитряват човешките си създатели. Смята се, че страни като Русия и Китай инвестират в създаването на подобни системи, докато САЩ настояват, че в тази сфера се съсредоточават върху киберотбрана и поддръжка на авиация.

Въпреки това противниците на Запада се стремят към придобиване на множество модерни технологични способности, които застрашават демократичните ценности. А те може да бъдат приложени в социалните и традиционните медии в гражданската сфера и така ще заприличат на военен отговор в сивата зона на конфликта – подобно на руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Традиционните военни действия ще отстъпят място на марионетните конфликти, прогнозират анализатори. Снимка: Ройтерс

„Русия се стреми към по-голяма употреба на машинно самообучение за своите глобални кампании към дезинформация“, посочи наскоро Джон Шанахан, директор на Центъра по изкуствен интелект към Пентагона.

Ген. Шанахан, който се срещна миналата седмица с лидери на НАТО за дискусии по потенциално сътрудничество на военните приложения на изкуствения интелект, също така е обезпокоен от „безотговорните китайски продажби на оръжия с потенциал за машинно самообучение“.

Достъпът до сложни оръжия на малки милиции и въоръжени групировки е важен елемент при дискусиите за войните на бъдещето. Следващите 30 години ще ускорят съревнованието между великите сили: анализатори вярват, че Китай ще може да съперничи военно на САЩ до 2040 г.

А докато големите икономики стават по-интегрирани, особено посредством търговия, цената на влизане в конфликт се увеличава. В резултат бойните действия се очаква да преминат от явни конфликти между държави в марионетни войни.

„Действащите лица в конфликт вероятно ще бъдат квазидържавни групировки, които не действат спрямо международните правни норми като Женевската конвенция“, коментира Джак Уолтинг, експерт от мозъчния тръст Кралски обединен институт.

„Очакването е, че ще има повече конфликти между групировки и когато конфликтът избухне, те ще имат достъп до сравнително високотехнологични оръжия, тъй като може би ще бъдат подкрепяни от великите сили“, отбелязва той.

И това е един от факторите във визията на Майкфейт за сива зона – състояние, което той нарича „трайно безредие“ – без ясно начало или край. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна